zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Participatie vrouwen: een morele én bedrijfseconomische noodzaak

13 maart 2017 - Er zijn veel argumenten om te stimuleren dat meer vrouwen terechtkomen in leiderschapsposities. Ook zijn er keiharde cijfers die deze argumenten ondersteunen. Zo presteren bedrijven die diversiteit hoog in het vaandel hebben staan bewezen beter.

Volgens onderzoek van Catalyst behalen deze bedrijven tot 35 procent meer rendement. Toch is er nog een lange weg te gaan, zo betoogt Roland Teixeira, CEO Benelux van GE. "Ondanks een hogere opleiding zijn vrouwen op de arbeidsmarkt nog niet gelijk aan mannen; niet alleen het aantal gewerkte uren blijft achter, maar ook het loon."


Ondanks alle overduidelijke voordelen en maatregelen die zijn genomen om de arbeidsparticipatie van vrouwen te stimuleren, is er nog steeds een wereld te winnen, aldus Teixeira: "Het is bijvoorbeeld nog steeds een grote uitdaging om aan vrouwelijke ingenieurs te komen. Naar verwachting is er de komende jaren alleen maar een toename in de vraag naar technisch personeel. Daarom zullen we alles uit de kast moeten halen om de participatie van vrouwen, zeker in deze beroepen, verder te stimuleren."

Tekort aan 700.00 techneuten
In Europa alleen al is er op dit moment een tekort van 700.000 gekwalificeerde techneuten en ingenieurs in de hightech-sector. Naar schatting loopt dat tekort de komende twintig jaar op naar 50 miljoen openstaande vacatures. Daar komt nog bij dat de Europese populatie aan het verouderen is, waardoor het probleem extra nijpend wordt.
Marco Annunziata, Chief Economic Officer bij GE, heeft in een recente whitepaper uiteengezet dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in technische beroepen. Slechts dertien tot 24 procent van de technische beroepen worden uitgeoefend door vrouwen, en slechts zeventien tot 30 procent komt terecht in een leidinggevende functie. Wat ook zorgen baart, is dat bijna 40 procent van de vrouwen met een ingenieurstitel een ander beroep kiest of helemaal niet aan de slag gaat als ingenieur. Ander onderzoek laat zien dat bedrijven met een gezonde balans tussen mannen en vrouwen 53 procent beter presteren en 34 procent meer winst maken.
 
Levensstandaard
Uit een rapport van het OECD blijkt verder dat landen met een slechtere positie van vrouwen op de arbeidsmarkt een relatief lagere levensstandaard hebben; een hogere betrokkenheid van vrouwen kan het bruto nationaal product laten stijgen met vijf tot twaalf procent in een periode van vijftien jaar. Nog een: volgens onderzoek van McKinsey Global Institute zou de wereldwijde economie met 28 biljoen kunnen groeien als het volledige arbeidspotentieel van vrouwen zou worden benut.

Investering nodig van onderwijs, overheid en bedrijfsleven
Teixeira:  "Hoewel deze cijfers voor zich spreken, weten we bij GE ook uit 125 jaar ervaring hoe belangrijk diversiteit van de medewerkers is om complexe problemen op te lossen en creativiteit te stimuleren. De digitale revolutie waar we nu middenin zitten vraagt om een focus op innovatie en die kunnen we alleen realiseren door diversiteit te stimuleren.
Het is belangrijk om te benadrukken dat dit een uitdaging is waar we met zijn allen de schouders onder moeten zetten. Dat geldt voor opleidingen, de overheid en het bedrijfsleven; het is cruciaal dat we de juiste voorwaarden en cultuur scheppen zodat vrouwen optimaal tot hun recht komen in het bedrijfsleven. Dat is uiteindelijk in het belang van iedereen.
Bedrijven hebben een belangrijke rol in het garanderen van gelijke kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt. Het morele argument hiervoor is duidelijk, de economische voordelen zijn dat ook. In de nabije toekomst zullen bedrijven en landen die niet streven naar een hogere participatie van vrouwen, hiervan de economische gevolgen ondervinden."
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouwelijke rolmodellen doorslaggevend bij werkgeverskeuze
 Meer vrouwen in IT verhoogt kwaliteit
 Vrouwen in zorg en onderwijs verdienen stukken minder dan mannen
 Vrouwelijke manager in opmars in Nederland
 
 
reacties
 
Frank  |   | 
13-03-2017
 | 
17:29 uur
Dit artikel roept voor mij een aantal vragen op.
Allereerst is er natuurlijk nog steeds aan patriarchale inslag, die wel minder aan het worden is, maar wanneer gaan we ook onderzoek doen naar waarom de vrouw nog steeds minder uren maakt en minder snel ambitie uitspreekt etc.
We kunnen het makkelijker maken maar je kunt niemand dwingen.

Ook kun je vrouwen niet dwingen technische opleidingen te gaan doen.
Er zijn nu eenmaal niet door cultuur bepaalde verschillen tussen mannen en vrouwen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10