zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Genderkloof houdt hardnekkig stand

8 maart 2017 - Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Robert Half onderzocht bij 200 HR-verantwoordelijken welke maatregelen genomen (zouden moeten) worden om de genderkloof te dichten.

Robert Half ging ook na wat vrouwen volgens HR-managers zelf kunnen doen om de ongelijkheid tegen te gaan. Want de kloof bestaat nog steeds.



Nederland zakt vier plaatsen op Global Gender Gap Index
Wat betreft gendergelijkheid doen we het goed in de politieke arena, maar loopt het mis op de werkvloer. Ons land zakt van de twaalfde naar de zestiende plaats in de jaarlijkse Global Gender Gap­Index, een rapport van het World Economic Forum dat inzicht geeft in de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in 144 landen, samen goed voor meer dan 90 procent van de wereldbevolking. De ranglijst wordt aangevoerd door IJsland, gevolg door Finland en Noorwegen. Met een dertiende plaats scoort ook Duitsland beter, Zuiderbuur België moet het doen met een 24e plaats. Ook minder voor de hand liggende landen zoals Rwanda, Burundi en Namibië blijven Nederland voor.

Wereld te winnen
Thomas Traxler, Division Director bij Robert Half verduidelijkt: "Binnen de overheid zijn in de afgelopen decennia flinke stappen gezet, maar ook hier zijn we er nog niet. 37 procent van de parlementsleden en de helft van de ministers is vrouw, vooral op dit laatste vlak scoren we met een zevende plaats erg goed. Maar met name in het bedrijfsleven is er nog een wereld te winnen. Hier komen we er met een 76e plaats van de 144 landen erg slecht uit. Gekeken naar vrouwen in topfuncties (26 procent) komen we op teleurstellende 81e plaats en qua inkomensverhoudingen tussen mannen en vrouwen zelfs op plaats 111. Het is dus duidelijk meer dan noodzakelijk dat gendergelijkheid bovenaan de agenda van bedrijven blijft."

Nieuw evenwicht
Traxler vindt dat bedrijven moeten streven naar een nieuw evenwicht tussen mannen en vrouwen op de werkvloer: "Bedrijven die genderdiversiteit omarmen kunnen daar heel wat voordelen uit putten. Vrouwen hebben over het algemeen een andere kijk op het werk en beschikken over een andere managementstijl. Zo hebben vrouwen vaak een sterker empathisch vermogen en oog voor detail. De stijlverschillen tussen seksen zijn vaak complementair. Deze verschillen zorgen er dan ook voor dat mannen en vrouwen hun krachten kunnen bundelen in een organisatie. Bedrijven moeten zich bewust worden dat genderdiversiteit een competitief voordeel oplevert."

Hoe bedrijven de kloof proberen te dichten
Welke maatregelen nemen Nederlandse bedrijven al om de kloof tussen seksen te verkleinen? Uit de Workplace Survey van Robert Half, een onafhankelijk onderzoek bij 200 HR-managers, blijkt dat salarisaudits (25 procent), vaste salarisverhogingen bij promotie (22 procent) en transparantie over salarissen (28 procent) momenteel de katalysators zijn tot gendergelijkheid.
"Het is van groot belang duidelijke loonschalen te hebben en transparant te communiceren wat het potentieel kan zijn. Een omgeving waarin zowel mannen als vrouwen weten wat te verwachten, werkt stimulerend en vergroot de betrokkenheid van medewerkers. Het feit dat slechts zestien procent aangeeft dat er geen kloof bestaat tussen beide geslachten, toont aan dat er voor bedrijven nog veel werk aan de winkel is," aldus Thomas Traxler. 

Vrouwen aan het woord
De Workplace Survey van Robert Half peilde ook wat vrouwen zelf kunnen doen om de genderkloof te dichten op het werk. Vrouwelijke HR-managers geloven dat vrouwen hun prestaties meer zichtbaar moeten maken binnen de organisatie. 42 procent van de ondervraagde vrouwelijke HR-managers ziet dit als een manier om de ongelijkheid op de werkvloer aan te pakken. 35 procent van de mannelijke HR-managers sluit zich daarbij aan.
Zowel vrouwelijke HR-managers (34 procent) als mannelijke HR-managers (32 procent) geven aan dat vrouwen assertiever moeten zijn bij salarisonderhandelingen. Voor 35 procent van de mannelijke HR-managers gaat het nog een stap verder: zij geven aan dat vrouwen zichzelf duidelijker in de kijker moeten zetten voor promoties.

Vijf tips voor vrouwen om de genderkloof te dichten:
 
  • Toon uw successen, maak prestaties meer zichtbaar in de organisatie
  • Maak uzelf zichtbaar in de organisatie
  • Creëer (meer) directe communicatie richting collega’s en leidinggevenden
  • Durf te solliciteren op die interne (of externe) mogelijkheid. Ook als u denkt dat u niet 100 procent voldoet aan de functiebeschrijving
  • Vergeet niet: u mag zeker wat assertiever zijn tijdens salarisonderhandelingen

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meer vrouwen in IT verhoogt kwaliteit
 Nederland stijgt een plaats op de WEF Global Gender Gap Index 2015
 Vrouwen in de boardroom verlagen de kans op faillissement
 Mannen en vrouwen nog steeds niet gelijk behandeld op de werkvloer
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10