zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werken in de publieke sector maakt gelukkig

8 maart 2017 - Wie geluk zoekt in werk, kan het beste gaan werken bij een gemeente, een school, een ziekenhuis of een museum. Werkenden in de publieke sector zijn namelijk gelukkiger in hun werk dan werkenden in de private sector.

Niet alleen beoordelen ze hun werkgeluk én hun algehele geluk hoger, ook scoren ze op diverse waarden die bepalend zijn voor werkgeluk beter dan hun collega's in het bedrijfsleven.


Dat blijkt uit onderzoek van Kantar TNS in opdracht van Driessen HRM onder 682 werkenden in de publieke en private sector
Werkenden in de publieke sector beoordelen hun geluk met een 7,8 en hun werkgeluk met een 7,2. In de private sector wordt voor algeheel geluk een 7,6 en voor werkgeluk een 7,0 gegeven. Als we verder inzoomen op de verschillen, zien we dat werken voor het publieke belang op tal van punten tot meer geluk leidt.

Waardevoller werk
Misschien wel de belangrijkste pijler van werkgeluk in de westerse samenleving is zingeving. Mensen willen het gevoel hebben dat ze waardevol werk doen dat bijdraagt aan de maatschappij. En precies op dit punt scoren mensen die werken in de non-profit sector duidelijk beter dan hun collega's in de private sector. Ze komen met een meer voldaan gevoel thuis na een dag werken, hebben meer het gevoel dat hun werk ertoe doet, zien duidelijker hoe hun werk bijdraagt aan de maatschappij en hebben meer het gevoel in hun werk iets voor anderen te betekenen.

Meer respect en uitdaging op het werk
Werkenden binnen de publieke sector voelen zich over het algemeen meer gerespecteerd op het werk dan werkenden in de private sector. Ze hebben meer het gevoel dat ze zichzelf kunnen zijn en dat ze de kleding kunnen dragen die ze willen. Opvallend resultaat is dat (semi-)ambtenaren zich meer uitgedaagd voelen in hun werkzaamheden en vaker het gevoel hebben dat ze de ruimte krijgen om zichzelf en hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Dit betekent niet per definitie dat er meer uitdaging in de publieke sector is, maar wel dat de mensen die er werken meer uitdaging ervaren.

Aantrekkelijke werkgever
Een logisch gevolg van deze resultaten is dat de meerderheid van de medewerkers in de publieke sector direct opnieuw voor hun baan zou kiezen en geen andere functie wil. In de maatschappij waarin geluk een steeds belangrijkere rol speelt, heeft dit onherroepelijk effect op de aantrekkelijkheid van de publieke sector als werkgever. Het onderzoek van Intelligence Group naar favoriete werkgeversmerken onderstreept dit. De overheid doet het goed in deze lijst. Maar liefst drie werkgevers uit de publieke sector staan in de top-tien: het Rijk, de Belastingdienst en de Politie, waarbij het Rijk zelfs op de eerste  plaats staat. Binnen de top-25 doet de non-profit sector het ook goed met Defensie, Rijkswaterstaat, het ministerie van Veiligheid en Justitie, GGZ en het UWV.

Het complete onderzoek is uitgegeven in het hardcover boek 'Werkgeluk'. Dit kan kosteloos aangevraagd worden op werkgeluk.nl.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gelukkigste werknemer in Europa is een Nederlander
 Medewerkers in klantgerichte organisaties zijn gelukkiger
 Zelfstandig ondernemer het gelukkigst met zijn werk
 Nederlandse CFO gelukkiger dan buitenlandse collega's
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10