Gelukkigste werknemer in Europa is een Nederlander
1 maart 2017 -
Nederlanders zijn de gelukkigste Europeanen op de werkvloer. Ruim driekwart van de Nederlandse werknemers (76 procent) is tevreden over zijn werk. Het optimisme komt voort uit de mogelijkheden om thuis te werken, de goede werk-privé balans en fijne relaties met collega’s.
Ook ervaren relatief weinig Nederlanders stress. Polen is de runner up als het gaat om tevreden werknemers (74 procent), gevolgd door Zwitserland (73 procent). Italië beschikt over de minst tevreden werknemers van Europa.
Nederlandse werknemers (81 procent) zijn bovendien een van de meest optimistische van Europa over hun werkplek voor de komende vijf jaar. Alleen Poolse (84 procent) en Duitse (83 procent) werknemers zijn optimistischer.
Dit blijkt uit het onderzoek ‘The Workforce View’ van ADP onder 10.000 Europese werknemers, waaronder 1.300 Nederlanders.
Glas halfvol voor jongere werknemer
Jongere werknemers in de leeftijd van 25 tot 35 jaar blijken over het algemeen iets optimistischer (84 procent) dan oudere werknemers boven de 55 (77 procent). Naarmate de leeftijd stijgt, neemt het optimisme af. In Nederland zijn de verschillen tussen de leeftijdsgroepen echter veel minder groot dan elders in Europa. Met name werknemers in de IT en telecom (89 procent), onderwijs (86 procent) en zakelijke dienstverlening (82 procent) zijn in Nederland het meest optimistisch.
Collegialiteit na salaris meest motiverend
De uitdrukking ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ gaat bij uitstek op voor Nederlandse werknemers. Ruim een kwart van hen (26 procent) waardeert de fijne relatie met collega’s en voelt zich daardoor betrokken. Alleen salaris en arbeidsvoorwaarden motiveren (42 procent) Nederlandse werknemers meer.
Ook de goede werk-privé balans zorgt voor tevredenheid op het werk en motiveert Nederlandse werknemers (22 procent). Een compliment van het management blijkt eveneens te werken. Voor bijna een op de vijf Nederlandse werknemers (zeventien procent) is lof en waardering van het management een motiverende factor. Werknemers van 25 tot 45 jaar zijn hier meer van gecharmeerd (twintig procent) dan personen van zestien tot 25 jaar (twaalf procent) en 45-plussers (twaalf procent). Voor een op de tien Nederlanders (twaalf procent) bezorgt de flexibiliteit om zelf te bepalen of je op kantoor zit, thuis of ergens anders hen enthousiaste houding.
"Het is positief om te zien dat Nederlandse werknemers het meest tevreden zijn van Europa. Dat geeft aan dat ze zich betrokken en gewaardeerd voelen bij de organisatie," aldus Martijn Brandt, Directeur ADP Nederland. "Voor de sectoren en landen waar dat minder het geval is, is het van belang om actie te ondernemen en maatregelen te treffen om het werkplezier onder werknemers te vergroten. Een hoge betrokkenheid zorgt namelijk voor hogere productiviteit en dat leidt tot betere resultaten. Bovendien zorgt het er ook voor dat u aantrekkelijker bent als werkgever – niet onbelangrijk in de huidige arbeidsmarkt."
Stresslevel Nederlandse werknemers laag
De blije gezichten van Nederlandse werknemers passen bij de lage mate van stress die zij ervaren. Circa een derde van de Nederlandse werknemers (32 procent) ervaart nooit stress. Alleen in Spanje wordt minder stress ervaren (34 procent); in Italië en Polen ervaren werknemers de meeste stress.
Nederlandse werknemers van 55 jaar en ouder ervaren de minste stress. Door hun ervaring kunnen zij waarschijnlijk beter met stressvolle situaties omgaan. Ruim de helft (52 procent) van de 55-plussers ervaart nooit stress. Daarentegen ervaren werknemers van 25 tot 35 jaar de meeste stress. Maar liefst driekwart van deze werknemers (77 procent) ervaart stress op het werk).
Vreemd
Recent heel wat onderzoeken gelezen die laten zien dat 70% niet tevreden is over de baan en het werk en dat veel mensen liever vandaag dan morgen een andere baan willen hebben.
Zou het sample van 1300 groot genoeg zijn?
Wat zat daar allemaal tussen voor beroepen.
En hoe zit het wat dat betreft met de andere onderzoeken die jij hebt gelezen?
Daar kunnen best grote verschillen tussen zitten lijkt me.