zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CPB doorrekening: partijen kiezen voor investeren in ontwikkeling

20 februari 2017 - Na jaren van drastische bezuinigingen willen de meeste partijen weer fors investeren in internationale samenwerking. De extra investeringen variëren van 200 miljoen tot 2,1 miljard euro.

Dat blijkt uit de opgegeven bedragen voor het budget Ontwikkelingssamenwerking, die in de CPB doorrekeningen bekend zijn gemaakt. Die uitgaven blijken economisch volledig haalbaar.


Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib: "Wij zijn blij met de keuze van partijen om meer te investeren. Dit bleek al eerder uit de programma"s maar nu hebben we de echte cijfers. De doorrekeningen laten zien dat er geen economisch argument is om dat niet te doen. Het is dus aan politici om hun verantwoordelijkheid te nemen en hiervoor ook op te komen straks aan de formatietafel."

Ontwikkeling
Groen Links, Denk en PvdA investeren het meest in ontwikkeling, met respectievelijk 2,1 (Groen Links en Denk) en 2,0 miljard euro. Daarna volgen D66 met 1,1 miljard, SP met 500 miljoen en CDA en SGP met 200 miljoen. Oxfam Novib en de ontwikkelingsorganisaties hebben de partijen opgeroepen de trend van afbraak te keren. Partijen maken nu duidelijk dat ze dit willen. Veel partijen investeren echter nog niet genoeg om de Motie Grashoff, waarbij Nederland terug gaat naar 0.7 procent van het BNI voor OS aan het einde van de komende kabinetsperiode, uit te voeren.

Afschaffen
De VVD bezuinigt 2,7 miljard, waarmee alleen nog geld overblijft voor noodhulp en lopende verplichtingen, en VNL wil ontwikkelingssamenwerking helemaal afschaffen. De PVV heeft geen cijfers aangeleverd, maar wil OS eveneens helemaal afschaffen.
Farah Karimi: "Deze partijen suggereren dat zij opkomen voor de belangen van Nederlanders, maar ze houden de kiezers voor de gek. Nederland ervaart al volop de gevolgen van internationale onrust en wereldwijd stijgen de kosten ten gevolge van klimaatverandering. Als we niet reageren, zullen de toekomstige kosten niet te overzien zijn. Investeringen in ontwikkelingssamenwerking vormen maar een heel klein percentage van onze rijksuitgaven, maar ze zijn onmisbaar om ons eigen land, en kwetsbare landen elders in de wereld sterker en veiliger te maken."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Inzet bedrijfsleven voor ontwikkelingssamenwerking versnipperd
 Jonge Nederlanders helpen de VN met duurzame ontwikkelingsdoelen
 Ecotoerisme veel lucratiever dan jachttoerisme
 OS-sector niet voorbereid op samenwerking met bedrijfsleven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10