17 februari 2017 -
Adverteerders uit de reis-, retail- en financiële sector hebben in 2016 samen 25 procent meer aan zoekmachinemarketing uitgegeven dan in het jaar daarvoor.
De uitgaven aan mobiele advertenties zijn bijna verdubbeld (92 procent), terwijl die aan advertenties op tablets op alle fronten (CPC en Ad Spend) met gemiddeld drie procent zijn gedaald. Daarnaast heeft deze groep van adverteerders in 2016 hun uitgaven voor Google Product Listing Ads verdubbeld (99 procent). Dit en meer blijkt uit de derde Nederlandse Search Studie die Deloitte uitvoerde in opdracht van brancheverenigingen IAB Nederland en DDMA.
Budget zoekmachinemarketing blijft stijgen
De budgetgroei van 25 procent is vooral veroorzaakt door de significante stijging van mobiele zoekopdrachten via Google en desktopzoekopdrachten via Bing. Als gevolg van de relatief lagere kosten per klik (CPC) van mobiele advertenties en Bing’s algehele CPC, zijn de tarieven voor zoekmachinemarketing slechts licht toegenomen (vijf procent).
Google en mobile advertenties meest populair
Ook in 2016 behaalde de betaalde zoekresultaten op mobiel een duizelingwekkend gemiddelde groei van 92 procent. Desktop presteerde duidelijk minder met een gemiddelde groei van acht procent. Terwijl adverteren op tablet in 2016 op alle fronten (CPC-klikken en Ad Spend) daalde met een gemiddelde van drie procent. Deze daling is een gevolg van een afname in populariteit van de tablet. In het laatste kwartaal van 2016 hebben adverteerders 33 procent van hun Google search budget op mobiele advertenties ingezet. Dit in tegenstelling tot Bing, waar maar acht procent van het search budget mobiel is gespendeerd.
Populair: Google Product Listing Ads
Sinds Google is gestart met het tonen van Product Listing Ads (PLA’s) in de zoekresultaten is deze vorm van adverteren sterk in populariteit gestegen. Over heel 2016 is de besteding van adverteerders op PLA’s zelfs met 99 procent gestegen. PLA’s kunnen momenteel alleen worden gebruikt in de retailsector, die momenteel meer dan 31 procent van zijn search budget aan deze vorm van zoekmachinemarketing uitgeeft. Met als gevolg dat 46 procent van alle traffic via deze vorm van online adverteren wordt gegenereerd.
Merknaam- versus niet-merknaamzoekwoorden
Adverteerders spendeerden in 2016 meer budget aan niet-merknaamzoekwoorden (25 procent) dan aan merknaamzoekwoorden (zestien procent). Door de groei van het aantal clicks bij niet-merknamen ten opzichte van merknamen is de CPC voor merknamen met tien procent gestegen en die voor niet-merknamen met drie procent gedaald. Terwijl de CPC-prijzen van niet-merknaamzoekwoorden in tegenstelling tot Google bij Bing relatief goedkoper, zijn de merknaamzoekwoorden bij Bing duurder.