zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verzekeraars laten kansen cybercrime liggen

1 februari 2017 - Het afgelopen jaar voerden internetcriminelen op grote schaal digitale aanvallen uit op de overheid, bedrijven en burgers. Het gaat om een totale kostenpost van tien miljard euro per jaar.

Uit onderzoek van verzekeringvergelijk.nl blijkt dat het verzekeren tegen deze risico’s niet eenvoudig is. Slechts 30 procent van de ondernemers is verzekerd tegen cyberrisico’s.



Verzekeraars terughoudend
De meeste Nederlandse verzekeraars bieden geen polis tegen cybercrime blijkt uit onderzoek van verzekeringvergelijk.nl. Het gaat om een relatief nieuw type verzekering waardoor verzekeraars de risico’s te complex vinden. Ook is het vaststellen van de schade niet eenvoudig en kostbaar. Er is voldoende potentieel maar er is meer bewustwording over de risico’s nodig om een markt te creëren. Dit werd duidelijk na een dialoogsessie opgezet door het Verbond van Verzekeraars samen met Deloitte.

Datagegevens zijn geld waard
Een cyberaanval zal in de meeste gevallen gericht zijn op het bemachtigen van waardevolle informatie. Vrijwel alle ondernemingen hebben data online beschikbaar. Deze gegevens zijn via internet te benaderen, maar niet zonder risico’s. Criminelen doen er alles aan om nieuwe ingangen tot data te vinden blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2016.

Wat zijn de gevaren?
Criminelen kunnen anoniem digitaal inbreken en gegevens stelen, maar ook systemen platleggen. Alleen al een onderzoek om een lek boven water te krijgen kan weken aan onderzoek kosten. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor hun eigen data. Een lek kan een schadeclaim opleveren, maar er zijn meer risico’s. Zo kunnen er negatieve gevolgen zijn voor de naam van een bedrijf.

Bij welke verzekeraars kunt u terecht?
Volgens het Cyber Science Center is een polis tegen cybercriminaliteit binnen enkele jaren net zo gangbaar als een inboedelverzekering. Cyberverzekeringen zijn in Nederland echter nog altijd een nichemarkt. Verzekeraars laten hier enorme commerciële kansen liggen. Cybercrimeverzekeringen worden vooral door dochters van buitenlandse verzekeraars aangeboden, namelijk:
Turien & Co
AON
Hiscox
Allianz
De grote Nederlandse verzekeraars zijn er vooral indirect mee bezig. Nationale Nederlanden heeft het Nederlands Cyber Collectief opgericht. Ze verstrekken gratis informatie en tips aan ondernemers. Particulieren kunnen zich verzekeren tegen bepaalde vormen van cybercrime bij Klap Assurantiën en VKG. De verwachting is dat het gevoel van urgentie zal toenemen bij de verzekeraars zodat ondernemingen en particulieren zich goed kunnen verzekeren tegen cybercrime. Uit een recent onderzoek uitgevoerd door KPMG blijkt dat de verzekeringsmarkt de komende jaren forse zal groeien met twintig procent per jaar.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlanders angstiger voor cybercrime dan fysieke misdaad
 Ransomware ‘next big thing’ in cybercrime
 Markt cyberverzekeringen blijft achter
 Cybercrime: op termijn blijft niemand buiten schot
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10