zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

VCP: maak scholing en ontwikkeling volledig aftrekbaar

24 januari 2017 - De kosten voor ontwikkeling en scholing van werknemers moeten volledig aftrekbaar worden. De Vakcentrale voor Professionals (VCP) pleit daarom voor een zogeheten duurzaam inzetbaarheidsbudget.

 Werknemers zouden deze faciliteit kunnen gebruiken voor scholing, verlof of loopbaanbegeleiding. "Op die manier zijn ze beter in staat om de regie te voeren over hun eigen ontwikkeling," zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. Een ‘individuele rugzak’ in plaats van bestaande regelingen gaat Van Holstein veel te ver.



Leven Lang Leren
De VCP doet het pleidooi naar aanleiding van een hoorzitting over het thema Leven Lang Leren, komende maandag. Voor de vakcentrale, waarbij vijftig vakorganisaties zijn aangesloten, is dit een belangrijk thema. "We leven in een dynamische tijd van digitalisering en globalisering. Juist nu moeten werknemers in staat zijn in zichzelf te investeren om hun beroep uit te kunnen oefenen. Op die manier kunnen we de kwaliteit van de Nederlandse beroepsbevolking op peil houden. Nederland kan niet zonder hooggekwalificeerde professionals."

Zeggenschap
De VCP vindt dat werknemers zelf zeggenschap moeten hebben over de vraag hoe ze hun (verdere) carrière vormgeven. Banen die nu nog vanzelfsprekend zijn, zijn dat misschien over een enkele jaren niet meer. ‘Door de kosten voor ontwikkeling en scholing volledig aftrekbaar te maken, krijgen professionals meer tijd, geld en ruimte om in zichzelf te investeren’, zegt Nic van Holstein. ‘De door het kabinet voorgestelde afschaffing van de scholingsaftrek moet dan ook van tafel. De aftrekmogelijkheden moeten juist worden verbreed.’ In Nederland is veel verzet tegen de bezuinigingsmaatregel, zo blijkt ook uit een handtekeningenactie die op dit moment loopt.

Behoud van collectieve stelsel
Een duurzaam inzetbaarheidsbudget zou een aanvulling moeten zijn op al bestaande faciliteiten en de verplichtingen van de werkgever. Het onlangs gelanceerde voorstel van AWVN om de transitievergoeding te vervangen door een individuele rugzak wijst Van Holstein dan ook af. ‘Wij willen niet tornen aan het bestaande (collectieve) stelsel, maar pleiten voor een fiscale stimulans die het werknemers makkelijker maakt hun loopbaan vorm te geven. De overheid moet scholing en ontwikkeling voor loon- en inkomstenbelasting volledig aftrekbaar maken, ook bij de overgang van werk naar werk’, zegt Van Holstein. In het verlengde hiervan pleit de VCP ook voor een leenfaciliteit, zodat een werknemer zonder middelen tegen gunstige voorwaarden in zichzelf kan investeren.

Human Capital
De VCP sluit zich volledig aan bij een eerder aangenomen Kamermotie om bij de Top-Vijf van de zogeheten human-capitallijst te komen. Van Holstein: "Wij pleiten voor een brede Human Capital Agenda, die professionals in staat stelt hun kennis te verbreden en verder te ontwikkelen. Wil Nederland een innoverend kennisland zijn, dan kan dat alleen met hoogwaardig gekwalificeerde professionals. Menselijk kapitaal moeten we daarom behouden en waar het kan vergroten."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Scholing essentieel; kabinet schrapt scholingsaftrek'
 Lager opgeleiden willen wél scholing volgen
 Kloof scholing op het werk tussen laag- en hoogopgeleiden groeit
 Omscholing zorgt tot personeelsbehoud
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10