zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zes trends in Software Asset Management

2 januari 2017 - Voldoen aan de licentievoorwaarden van softwareleveranciers is een absolute must voor organisaties, maar niet altijd even eenvoudig. Het IT-landschap ontwikkelt zich continu en dit heeft veel invloed op de manier waarop organisaties met Software Asset Management (SAM) om moeten gaan.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen waarmee rekening moet worden gehouden? Snow Software geeft zes trends voor 2017.  



Aantal software audits blijft stijgen
Steeds meer organisaties zijn zich bewust van het belang van SAM. Dit komt mede door de ontwikkeling dat softwareleveranciers hun klanten in toenemende mate ondersteunen bij compliancy-vraagstukken. De kans dat organisaties worden gecontroleerd door ten minste één softwareleverancier wordt steeds groter. Het gaat er niet om óf een organisatie wordt gecontroleerd door een softwareleverancier, maar wanneer een controle plaatsvindt.

Licentiecomplexiteit neemt toe
Organisaties worden geconfronteerd met ontzettend veel verschillende softwarelicenties en contracten. Aanbieders van on-premises software reduceren het aantal contractvormen door voorwaarden te harmoniseren. In de cloudwereld daarentegen neemt de complexiteit alleen maar toe. Dit komt door de sterke concurrentie op de markt, waardoor leveranciers continu wijzigingen doorvoeren in de licentieovereenkomsten om klanten aan te trekken en te behouden. Het wordt hierdoor echter steeds moeilijker voor klanten om goed zicht te hebben op de eisen waaraan zij moeten voldoen.  

Complexiteit van IT-omgevingen wordt steeds groter
Lange tijd stond SAM voor veel organisaties gelijk aan ‘inventariseren’. Als een organisatie de softwarelicenties die op het netwerk waren geïnstalleerd goed beheerde, was alles onder controle als er een audit plaatsvond. Door investeringen in virtualisatietechnologieën, thin client computing en cloud-gebaseerde applicaties zijn traditionele inventarisatie-tools inmiddels achterhaald. Als een organisatie niet volledig zicht heeft op de software die aanwezig is op zowel fysieke als virtuele apparatuur, is het vrijwel onmogelijk om te berekenen en te bewijzen dat de juiste licentiemodellen worden gebruikt.

Aantal apparaten blijft groeien
Naast vaste pc’s en mobiele apparatuur zoals smartphones, tablets en laptops, komen er steeds meer apparaten bij die invloed hebben op de compliancy van een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan wearables en IoT. Deze apparatuur en sensoren hebben een softwarecomponent en daardoor automatisch te maken met een licentieovereenkomst. De kans dat er audits worden uitgevoerd op deze apparaten wordt groter. Bedrijven moeten daarom nadenken hoe zij dit groeiend aantal apparaten gaan managen.

Er ontstaat een gat tussen IT en de business
Steeds meer uitgaven aan applicaties en software worden gedaan door andere afdelingen dan IT. IT probeert het softwarelandschap te stabiliseren, terwijl de business bezig is met transformeren. Werknemers opereren steeds autonomer binnen bedrijven als het om de aanschaf van software gaat. Ze installeren applicaties, abonneren zich op clouddiensten en downloaden software-oplossingen, zónder de IT-afdeling daarvan op de hoogte te brengen. Voor IT heeft dit als gevolg dat ze het zicht en de controle op de IT-infrastructuur kwijtraken. Het is daarom essentieel dat er een brug wordt geslagen tussen de business en de IT-afdeling.

Groeiende focus op het betalen voor feitelijk gebruik
Veel organisaties besteden te veel geld aan de aankoop en ondersteuning van software. Daardoor vindt er een verschuiving plaats van het kopen van software, naar het betalen voor het feitelijk gebruiken hiervan. Dit wordt mogelijk gemaakt door de cloud. Met name aan de serverkant wordt er steeds vaker gehuurd in plaats van gekocht. Vooral voor specialistische toepassingen die een kortdurig karakter hebben, is dit een effectieve oplossing.
Angus Cameron, Regional Business Manager bij Snow Software: "Wanneer bedrijven hun SAM niet op orde hebben, zorgt dat voor onaangename en vaak hoge kosten. Zeker in een snel veranderend IT-landschap is het daarom van belang om de compliancy continu in de gaten te houden. Het softwarelandschap zal namelijk alleen maar complexer worden de komende jaren."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Grote angst voor IT-managers: de audit
 ‘Alles wordt software-defined’ en vijf andere trends in 2017
 R&D-uitgaven naar software én dienstverlening
 De vijf nieuwste trends binnen bedrijfssoftware
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10