zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mannen wagen vaker gokje met zorgverzekering

30 december 2016 - Mannen durven vaker een gokje te nemen met hun zorgverzekering dan vrouwen: ze sluiten minder aanvullende polissen af en kiezen veel vaker voor een maximaal eigen risico van  885 euro.

Dit concludeert Pricewise.nl op basis van eigen data van 2015 en het lopende overstapseizoen 2016.



Hoog eigen risico
Van de mannen koos vorig jaar 28 procent voor 885 euro eigen risico, van de vrouwen zeventien procent.Het lijkt erop dat die percentages deze keer veel lager uitpakken. Tot nog toe koos slechts twintig procent van de mannen voor 885 euro en veertien procent van de vrouwen. Het gemiddelde van de mannen en vrouwen die het hoogste eigen risico aanvinkten bedroeg in de voorbije overstapperiode (2015/2016) 23 procent, nu staat de teller bij Pricewise op 17,5 procent.

Vrouwen meer aanvullend verzekerd
Vrouwen kozen naast hun verplichte basisverzekering vorig jaar meer aanvullende verzekeringen dan mannen. Mannen sloten gemiddeld 1,6 extra dekkingen af, tegen vrouwen gemiddeld 1,9.

Alternatieve geneeswijzen
Het verschil onder extra vergoedingen is het grootst bij alternatieve geneeswijzen. Die module werd door acht procent van de mannelijke klanten afgesloten en twee keer meer (zestien procent) door vrouwelijke klanten. Onder andere dekkingen is het onderscheid minder substantieel. Bijvoorbeeld bij tandarts (58/62 procent), bij fysio (46/48 procent) en bij brillen/contactlenzen (dertien/zestien procent). Alleen (extra) medische hulp buitenland werd meer door mannen aangevinkt: 25 tegen twintig procent. Wat dit betreft hebben de vrouwen het gelijk een beetje aan hun kant. Een goede reisverzekering inclusief medische kosten dekt namelijk meestal meer dan die aanvullende verzekering.

Voorzichtige keuze
De wat voorzichtige taxatie onder vrouwen is volgens Pricewise-directeur Hans de Kok vooral een kwestie van ‘persoonlijkheid’. "In bijvoorbeeld ondernemerskringen is alom bekend dat mannen meer risico’s nemen en – als dat misgaat – meestal in een laat stadium om hulp vragen. Vrouwen zijn meestal wat meer calculerend, risico-avers, en trekken eerder aan de bel als zich problemen aandienen. Volgens mij heeft dat wel een beetje te maken met ego," aldus De Kok. 

Oververzekerd
Nederlanders staan alom te boek als een zwaar oververzekerd volkje. "Er is wel eens geopperd dat wij ons het liefst ook nog tegen rampen zouden verzekeren. Op basis van onze data kunt u echter niet één op één stellen dat vrouwen oververzekerd zijn en mannen onderverzekerd. Maar in het algemeen vinden wij het wel lekker om ons tegen onverwacht onheil in te dekken. Ook als we dat misschien beter uit eigen zak kunnen betalen, zoals de tandarts," aldus de Kok.

Tandartspolis op één
In de leeftijd van 65-plus zijn tandartsverzekeringen impopulair. Gemeten over alle leeftijdscategorieën is de tandartspolis niettemin met afstand de populairste aanvullende verzekering. En met name die met een vergoeding van 250 euro per jaar met 100 procent dekking. Hoewel de tandartsdekking te boek staat als een sigaar uit eigen doos sloot toch ruim 60 procent van de klanten er eentje af.
Op de tweede stek prijkt met afgerond 47 procent extra fysiotherapie. Medische hulp in het buitenland staat met bijna 23 procent ook nog op het ereschavot.

Achterhoede
Na de top drie komt brillen/contactlenzen op plek vier, met een aandeel van veertien procent. Positie nummer vijf  wordt bezet door alternatieve geneeswijzen met een kleine twaalf procent.
De achterhoede ziet er als volgt uit:
6. Vergoeding eigen bijdrage GVS, 3,3 procent
7. Orthodontie tot 18 jaar, 3,0 procent
8. Anticonceptie, 3,0 procent
9. Kraamzorg, 2,1 procent
10. Orthodontie vanaf 18 jaar, 1,8 procent
11. Ziekenhuisbevalling, 1,7 procent
12. Sterilisatie, 0,6 procent
13. Gehoorapparaten, 0,1 procent

Gemiddeld: 1,71 aanvullend
Volgens berekeningen van Pricewise heeft de Nederlander gemiddeld 1,71 aanvullende zorgverzekeringen. De provincie Limburg staan aan kop met 1,84 aanvullende verzekeringen, gevolgd door Flevoland (1,81) en Overijssel (1,76). Groningen staat onderaan met 1,55 aanvullende verzekeringen per bewoner.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Collectieve zorgverzekering via werkgever vaak onnodig duur
 Zorgpremie stijgt sterker dan in de Miljoenennota voorspeld
 Mannen betalen meer voor autoverzekering dan vrouwen
 Vrouwen maken zich meer zorgen over hun financiële toekomst dan mannen
 
 
reacties
 
Arno  |   | 
30-12-2016
 | 
17:06 uur
Opvallend dat de provincie met het hoogste werkloosheidspercentage van Nederland de meeste aanvullende verzekeringen heeft.

Dat oververzekerd willen zijn van Nederlanders is natuurlijk omdat we gewend zijn alle zorg gratis te krijgen, het grootste deel van de mensen althans en dat willen we niet kwijt.
De meeste mensen kunnen het zich veroorloven dus nemen ze extra verzekeringen.
Ik ook en het voelt toch prettig.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10