'Ontwikkelingen in cyber security niet bij te houden’
7 december 2016 -
Robots gaan veel eerder een grote rol spelen op de werkvloer dan we denken. Ook leren ICT-studenten te weinig over cyber security tijdens hun opleiding, onder meer omdat er een tekort is aan docenten op dit gebied.
Dat kwam donderdag naar voren tijdens IT Masters 2016, het IT-evenement waarbij 150 laatstejaars IT-talenten werden uitgedaagd en geïnspireerd door de top van het Nederlandse bedrijfsleven. De organisatie was in handen van BNR Nieuwsradio, Het Financieele Dagblad en Business Talent Network (BTN).
Robotisering
"In de zorg kunnen robots een krachtige rol gaan spelen," zei robotexpert Randall van Poelvoorde. Die rol zal volgens hem verder gaan dan het uitvoeren van eenvoudige taken. "Via de cloud kunnen robots straks intelligentie delen. Ze kunnen waarnemen of een oudere eenzaam is of niet." Hoewel het volgens Ben van den Burg (Triple IT) nog wel tientallen jaren zal duren voordat artificial intelligence (AI) de plaats inneemt van menselijke werknemers, was Van Poelvoorde het daar ‘absoluut niet mee eens’.
"Een paar jaar geleden voorspelden AI-experts dat we pas over 35 jaar zouden zijn op het punt waar we nu zijn. Vergeet niet: de ontwikkeling van AI gaat exponentieel. We hebben zelflerende software, algoritmes gaan zichzelf herschrijven." Ook daar ligt een taak voor het Nederlandse onderwijs en bedrijfsleven: "De algoritmes van beurzen, Google en zelfrijdende auto’s worden nu allemaal geschreven door in totaal misschien zeventig mensen wereldwijd."
Kennis
Een ander onderwerp van debat was of het niveau van het onderwijs over ICT-veiligheid nog wel toereikend is. "Er bestaat absoluut een tekort aan docenten op het gebied van cyber security," zei Jan van den Berg, professor Cyber Security aan de TU Delft. "De ontwikkelingen zijn zo snel gegaan, dat de kennis bij docenten onvoldoende is ontwikkeld." Ronald Prins, medeoprichter en CTO van Fox-IT uit Delft, was het daarmee eens: "Studenten hebben er vaak weinig over geleerd op de universiteit. Hun expertise is vaker een gevolg van hun eigen talent en enthousiasme."
IT Masters bestond naast het debat uit break-outsessies, een lunch voor de aanwezige studenten en bedrijven en een CTO Collegetour. Daar vertelden Anneke Keller (Coolblue) en Edwin Borst (KLM) over onder meer internationalisering, cyber security en online communicatie met klanten. "We kijken terug op een bijzonder geslaagd event waarbij IT-talent de top van het Nederlandse bedrijfsleven heeft leren kennen en geïnspireerd is geraakt," zegt Oscar Bieleveld, directeur van BTN.
In de plenaire finale won Ruben Kroeze, masterstudent Systems Engineering Policy, Analysis and Management aan de TU Delft, een geheel verzorgde reis naar Silicon Valley.
Meer informatie is te vinden op itmasters2016.nl. Het volledige IT Mastersdebat is terug te luisteren op businesstalentnetwork.nl.