zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Flexschil bevordert kwaliteit, innovatie en baanbehoud

6 december 2016 - Flexibele arbeid draagt positief bij aan ondernemingen en werkenden, is zelfs essentieel. Flexibele arbeid houdt bedrijven flexibel, innovatief en krachtig en biedt werknemers de kans om in te stromen en ervaring op te doen.

Dit lijkt een open deur, maar vakbonden en politiek lijken alles in het werk te stellen om alle werkenden in een vast dienstverband te dwingen. Branchevereniging NBBU liet daarom een onderzoek verrichten naar de vraag welke waarde flexibele inzet heeft voor ondernemingen.


 
Kansen
Veruit de meeste ondernemingen (85 procent) maken gebruik van intermediairs als uitzendbureaus en detacheerders of besteden werk volledig uit. Bijna de helft (43 procent) schakelt bovendien regelmatig tot vaak een zzp’er in. Zij zijn overwegend het meest tevreden over payrollbedrijven en contractors en uitzendbureaus.
Uitzendkrachten lossen vooral fluctuaties en onzekerheid over toekomstige arbeidsvolumes op, met name in productie-, logistiek- en administratief werk. Zzp’ers en gedetacheerden dragen benodigde specialistische kennis aan of verrichten ondersteunende taken in ICT, HR, management en marketing. 
 
Dreigingen
Ruim driekwart (76 procent) van de voor dit onderzoek geïnterviewde bedrijven vreest voor een stijging van de werkdruk als inzet van externe flexibele arbeid onmogelijk zou zijn. Een derde (33 procent) is bang voor meer ziekteverzuim, 43 procent ziet zijn kosten toenemen. Bijna een kwart (24 procent) vreest in te boeten aan kwaliteit, bijna een vijfde (negentien procent) ziet dat ook met zijn innovatieve kracht gebeuren. Tot slot overweegt achttien procent in deze situatie zijn bedrijfsactiviteiten naar het buitenland te verplaatsen.
Als flexibele inzet onmogelijk zou worden, zou dat onder meer betekenen dat ondernemingen vaker met bepaalde tijdcontracten werken, een eigen flexpool opzetten of personeel uitwisselen met andere organisaties. De huidige wet- en regelgeving vormt de grootste belemmering om flexibele arbeid in te zetten. Aanpassing daarvan - onder andere vervanging van de Wet DBA wordt genoemd - is dan ook een randvoorwaarde voor een positieve bijdrage van flexibele arbeid, zeggen de respondenten.
 
Stevige positie
Inzet van externe flexibele arbeid is noodzakelijk vanwege de onvoorspelbaarheid in werkaanbod, voor opvang van ziekte en voor de (tijdelijke) behoefte benodigde specialistische kennis. Een grote meerderheid van de respondenten ervaart beperkingen bij de inzet van externe flexibele arbeid, met name door de wet- en regelgeving.
"Dit onderzoekt sterkt ons door te gaan op de weg die wij hebben ingeslagen. Het gaat ons erom dat intermediairs een stevige positie op de arbeidsmarkt hebben," aldus NBBU-directeur Marco Bastian.
 
Enquête
De enquête is in september 2016 uitgezet onder 3500 leden van werkgeversvereniging AWVN. De respondenten zijn vooral verantwoordelijken voor HR, HR-adviseurs en een aantal algemeen directeuren. De respons bedroeg zeven procent (241 leden) en was als volgt verdeeld over de hoofdsectoren:
            - industrie (50 procent)
            - dienstverlening (30 procent)
            - transport en logistiek (negen procent)
            - publieke sector (negen procent)
            - zorg (twee procent)
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Centraal Plan Bureau helpt flexibiliseringsmythe om zeep'
 Hybride professional krijgt nog te weinig kansen
 HR-professional wil meer inzetten op flexibele schil
 Bedrijven zetten steeds vaker zp’ers in
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10