Gebrek aan financieel welzijn heeft grote gevolgen voor productiviteit
2 december 2016 -
Bedrijven die actief met vitaliteitsprogramma’s bezig zijn, constateren de negatieve effecten van het gebrek aan financieel welzijn. Twee derde van alle bedrijven ziet dat de productiviteit afneemt en de helft wijt een groeiend arbeidsverzuim aan de financiële beslommeringen van werknemers.
Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Working Well: A Global Survey of Workforce Wellbeing Strategies’ van Xerox HR Services.
Financiën op orde
Bedrijven helpen werknemers steeds vaker met het op orde krijgen van hun financiële situatie. Vitaliteitsprogramma’s die in het teken staan van het bijbrengen van financiële vaardigheden en zelfredzaamheid krijgen meer prioriteit binnen organisaties. 24 procent van de respondenten zegt een dergelijk programma het afgelopen jaar te zijn gestart. Nog eens 39 procent zegt al twee tot vijf jaar een vitaliteitsprogramma aan te bieden. Naast het aanbieden van financiële vitaliteitsdiensten in de vorm van coaching en ondersteuning helpen bijna alle werkgevers werknemers voor te bereiden op hun oude dag. Dit uit zich in pensioensregelingen en het waarborgen van een juiste oudedagsvoorziening (92 procent) en in programma’s die bijdragen aan financiële vaardigheden en zelfredzaamheid (91 procent).
Arbeidsvitaliteit
Piet-jan Van Gerwen, Vice President Human Capital Services (HCS) EMEA van Xerox: "Arbeidsvitaliteit gaat verder dan de gezondheid van medewerkers. Het omvat onder meer fysieke, mentale, emotionele en financiële aspecten die stuk voor stuk van positieve of negatieve invloed kunnen zijn op de productiviteit van het personeel. Het is dan ook mooi om te zien dat organisaties niet alleen de negatieve effecten constateren, maar ook daad bij het woord voegen en hierop actie ondernemen."
Over het onderzoek
In het kader van het onderzoek Working Well: A Global Survey of Workforce Wellbeing Strategies verzamelde Xerox HR Services gegevens van 428 organisaties in 33 landen. Deze hadden betrekking op diverse wereldwijde vitaliteitsvraagstukken, zoals de bedrijfsstrategie en –doelstellingen, het financieel welzijn, de communicatie, de bedrijfscultuur en de effectiviteit van vitaliteitsprogramma’s. Het onderzoek werd in augustus 2016 afgerond.
Ja je neemt jezelf overal mee naar toe. Dus als je niet lekker in je vel zit, heeft dat overal dus ook op je werk zijn uitwerking. Bedrijven zouden er dan ook goed aan doen, meer aan het mentale welzijn van hun medewerkers te denken.