28 november 2016 -
Op Nationale Verander-Je-Wachtwoord-Dag bleek dat bijna een kwart van de Nederlanders (24 procent) haar wachtwoord slechts één keer per jaar verandert en 35 procent doet dit zelfs minder dan één keer per jaar.
Bijna een derde van de Nederlanders (31 procent) verandert het wachtwoord ieder kwartaal en maar liefst tien procent doet dit nooit. Dit blijkt uit onderzoek van BIT, specialist in colocatie, internetverbindingen, managed hosting en outsourcing, onder 992 consumenten met een kantoorbaan. De gegevens zijn gebundeld in het rapport ‘Internet eigenwijs’.
Nederlandse wachtwoordweetjes
Privacybescherming ligt in onze eigen handen. Het discreet omgaan met wachtwoorden ontbreekt nog. Om wachtwoorden niet te vergeten e-mailt bijna één op de vijf Nederlanders (achttien procent) deze naar zichzelf. Maar liefst 40 procent deelt logingegevens met één andere persoon en zelfs één op de tien deelt deze met twee à drie personen. 50 procent geeft aan de logingegevens strikt voor zichzelf te houden.
Voor het merendeel van de Nederlanders (47 procent) is het gebruikelijk om twee tot vijf wachtwoorden te hanteren voor online logins. Eén op de drie Nederlanders (34 procent) heeft tot twintig verschillende wachtwoorden en vier procent heeft er maar één. Slechts vijftien procent van de Nederlanders gebruikt voor iedere dienst een uniek wachtwoord.
Verschillen
Uit het onderzoek komen ook enkele significante verschillen naar voren. Zo vervangen consumenten in de leeftijdscategorie van achttien tot en met 34 jaar het wachtwoord minder vaak (42 procent) en hergebruikt deze groep het wachtwoord voor meer dan drie logins (63 procent), waar mensen in de leeftijdscategorie van 35 jaar of ouder het wachtwoord vaker op papier zetten (42 procent).
Herbruik wachtwoorden
Wido Potters, Manager Support & Sales bij BIT over het wachtwoordgebruik van Nederlanders: "Het is zorgwekkend dat de meerderheid van de Nederlanders wachtwoorden hergebruikt. Unieke wachtwoorden zijn noodzakelijk in het beschermen van privacy. Unieke wachtwoorden zijn gemakkelijk te creëren via password generators, die online gratis te vinden zijn. Ik kan me goed voorstellen dat al deze wachtwoorden niet te onthouden zijn, maar ook daar zijn weer mooie tools voor zoals de password manager. Op deze manier kan een ieder weer wat veiliger internetten waarbij de privacy wordt gewaarborgd."
Meer informatie over dit onderzoek is te vinden in het onderzoeksrapport ‘Internet eigenwijs’.