2 juli 2001 -
De door veel communicatietrainers en -adviseurs gehanteerde stelling dat het een boodschap voor 93% door non-verbaal gedrag wordt overgebracht, berust op een misverstand. Dat beweert sales- en marketingspecialist Michel Hoetmer.
Hoetmer onderzocht waar deze getallen vandaan komen.
De communicatiewijsheid wordt vaak op presentatietrainingen gebruikt. Een boodschap zou bij mensen als volgt worden overgebracht:
- 7% door verbaal gedrag (woorden) - 38% door vocaal gedrag (taalmelodie en ritme) - 55% door faciaal gedrag (gelaatsuitdrukkingen en gebaren)
De cijfers zijn afkomstig van de Amerikaan Albert Mehrabian. Hij deed onderzoek naar de overtuigingskracht van de verschillende elementen van communicatie. De centrale vraag was: Waarop vertrouwen mensen als ze verschillen onderkennen tussen verbale en non verbale communicatie 'Juist, dan krijg je bovenstaande cijfers. Waarschijnlijk komt dit door het feit dat mensen weten dat iemand kan zeggen wat hij wil, maar dat het veel moeilijker is de eigen lichaamstaal te controleren. Verbaal liegen is veel makkelijker dan non verbaal liegen,' aldus Hoetmer.
Volgens Hoetmer valt de communicatiemythe onder de categorie 'gedachteloos anderen napraten'. In een artikel doet hij uit de doeken hoe hij tegen communicatie aankijkt.