zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

35 procent websites gebruikt nog steeds onveilige SHA-1 certificaten

22 november 2016 - Uit onderzoek van Venafi Labs blijkt dat 35 procent van alle websites in de wereld onveilige SHA-1 gebaseerde certificaten gebruikt.

Ondanks tijdige waarschuwingen dat de browserleveranciers Google, Microsoft en Mozilla websites vanaf 2017 als onveilig gaan markeren als ze dan nog steeds SHA-1 gebaseerde certificaten toepassen.


 
Verstoring transacties en webverkeer
Behalve vertrouwensverlies bij alle bezoekers, lopen organisaties het risico dat online transacties en webverkeer op verschillende manieren worden verstoord:
 
  • Browsers tonen een onveilig waarschuwing, waardoor mensen uitwijken naar alternatieve sites
  • Browsers laten geen groen slotje zien in de adresbalk voor HTTPS-transacties, waardoor gebruikers gaan twijfelen over de informatiebeveiliging en hun privacy
  • Websites kunnen performanceproblemen of zelfs volledige toegangsblokkades ondervinden
Websites die SHA-1 gebaseerde certificaten blijven gebruiken moeten rekening houden met minder omzet uit online transacties en een toename van de helpdeskverzoeken.  
 
Digitale certificaten
Digitale certificaten vormen de sleutels voor encryptie van al het netwerkverkeer tussen websites en hun bezoekers. Encryptie is noodzakelijk voor veilige privécommunicatie en transacties. Digitale certificaten verifiëren tevens of mensen de juiste website bezoeken en geen nagemaakte versie. Alle browsers gebruiken certificaten om te bepalen wat wel en niet te vertrouwen is tijdens online transacties, wat vooral van belang is bij online bankieren en e-commerce.
Het voor veel certificaten gebruikte SHA-1 encryptiealgoritme is zwak en makkelijk te manipuleren. Daardoor misbruiken cybercriminelen het voor ‘man-in-the-middle’ aanvallen op TLS-verbindingen. Dit probleem is opgelost in SHA-2, alleen blijkt uit het Venafi-onderzoek dat veel organisaties hun SHA-1 certificaten nog steeds niet hebben aangepast. Daardoor lopen ze het risico op een inbraak, problemen met de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van hun website en compliance issues.
 
61 miljoen onveilige websites  
"Uit ons onderzoek blijkt dat de meeste populaire websites hun SHA-1 certificaten al gemigreerd hebben, maar een substantieel deel van het Internet er nog steeds op gebaseerd is," zegt Walter Goulet, cloud solutions productmanager bij Venafi. "Volgens Netcraft’s september 2016 Web Server Survey zijn er in de wereld circa 173 miljoen actieve websites. Als wij onze resultaten extrapoleren gebruiken er waarschijnlijk zo’n 61 miljoen daarvan nog steeds SHA-1 certificaten."  
 
Vertrouwen gebaseerd op certificaten
"Onze online wereld is gefundeerd op een vertrouwenssysteem gebaseerd op certificaten," zegt Kevin Bocek, Venafi Vice President Threath Intelligence & Security Strategy. "Daarom hebben organisaties de verplichting zo’n gat te dichten. SHA-1 certificaten blijven gebruiken is vergelijkbaar met een welkomstbord op je website plaatsen met de tekst: wij nemen het niet zo nauw met de beveiliging van onze applicaties, data en klanten."
"Grote organisaties gebruiken gemiddeld ruim 23.000 sleutels en certificaten, zonder dat zij over een oplossing beschikken die inzichtelijk maakt welke nog op het SHA-1 algoritme zijn gebaseerd," aldus Bocek. "Dat maakt de migratie naar SHA-2 complex, met als resultaat dat veel bedrijven hun kop in het zand hebben gestoken. Vanaf januari lukt dat echter niet meer. Daarom adviseer ik ze direct in actie te komen, want na de deadline wordt het alleen maar complexer en chaotischer."  
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 IT Security Pros negeren risico’s van vervalste certificaten
 Bedrijven maken zich te weinig zorgen over opkomende mobiele dreigingen
  95 procent nieuwe domeinextensies is verdacht
 Genereer meer online traffic met deze vijf tips
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10