11 november 2016 -
Nederlanders lenen vaker geld voor een auto. Er wordt daarentegen wel gemiddeld voor een lager bedrag geleend. Dit blijkt uit onderzoek van Geldshop.
In de eerste negen maanden van 2016 leenden Nederlanders gemiddeld 9.502 euro, dit is 1.547 minder dan vorig jaar. Toen leenden Nederlanders gemiddeld 11.049 voor de aanschaf van een auto. Verder valt op dat men in 2016 ruim dertien procent vaker een autolening aanvraagt.
Grote verschillen tussen mannen en vrouwen
Opvallend feit is dat de stijging in het aantal aanvragen vrijwel volledig uit mannelijke hoek komt. Het aantal aanvragen door mannen is dit jaar met maar liefst achttien procent gestegen. Dit is in tegenstelling tot vrouwen, die juist vijf procent minder aanvragen voor een lening hebben gedaan. Mannen vragen daarnaast gemiddeld ook een hoger bedrag aan.
In Zeeland is dit verschil het duidelijkst merkbaar: Zeeuwse mannen willen zelfs het hoogste bedrag (11.227) van alle provincies lenen voor een auto. Zeeuwse vrouwen willen echter juist het laagste bedrag lenen: gemiddeld 4.530 euro.
Jonge Nederlander leent het vaakst maar wel het laagste bedrag
Een mogelijke verklaring voor de lagere leenbedragen kan voorkomen uit een stijging van het aantal jonge mensen dat een lening aanvraagt. In de leeftijdsgroep achttien tot en met 30 wil men gemiddeld het vaakst een lening afsluiten. Het gewenste leenbedrag is bij deze doelgroep wel het laagst: gemiddeld zo’n 7.500. Ter vergelijking: mensen in de leeftijdsgroep 51 tot en met 64 jaar vragen het hoogste leenbedrag aan: gemiddeld zo’n 11.400 per aanvraag.
Flevolanders lenen het vaakst geld voor een auto
Flevoland is de absolute koploper qua aanvragen per inwoner, men wil hier 69 procent vaker dan gemiddeld een autolening afsluiten. Daarbovenop wil men in Flevoland ook nog eens het hoogste bedrag lenen van alle provincies 10.295. In Groningen wil men gemiddeld het laagste bedrag (7.434) lenen voor een auto. In de provincie Utrecht wil men 33 procent minder vaak lenen dan gemiddeld; hiermee is Utrecht de provincie met de minste aanvragen per inwoner.