10 november 2016 -
Opnieuw blijken de opiniepeilingen er naast te hebben gezeten: Donald Trump heeft een verrassende overwinning behaald in de Amerikaanse verkiezingen. Met direct negatieve gevolgen voor aandelenmarkten, de Mexicaanse peso en de Amerikaanse dollar.
"Cruciaal is nu of Trump zich zal gaan gedragen als een populistische president of een pragmatische koers gaat varen," stelt Valentijn van Nieuwenhuijzen, beleggingsstrateeg en hoofd Multi-Asset van NN Investment Partners. "Zo’n pragmatische koers zal echter pas na enige tijd zichtbaar worden en de nabije toekomst zal daarom vooral worden gekenmerkt door politieke onzekerheid."
Onzekerheid op financiële markten
Van Nieuwenhuijzen: "De overwinning van Trump luidt een periode van onzekerheid in op de financiële markten, omdat zijn presidentschap mogelijk een verstoring van de status-quo betekent. De onzekerheid betreft onder andere de begroting, de gevolgen voor het monetaire beleid, de buitenlandse handel, de immigratie en verscheidene kwesties op het gebied van buitenlands beleid, onder meer het akkoord met Iran.
Wij gaan er van uit dat zolang er onzekerheid is, dit een negatieve invloed heeft op de meer risicovolle beleggingscategorieën, zoals aandelen en vastgoed. Dit duurt ten minste tot de inauguratie van de nieuwe president op 20 januari 2017. Maar ook na deze datum zal het zicht van beleggers waarschijnlijk beperkt blijven, totdat duidelijk wordt of Trump een pragmaticus is die de beloftes en dreigementen uit zijn campagne fors afzwakt, of toch besluit zijn populistische agenda uit te voeren."
Opkomende markten zijn kwetsbaar, met name Mexico en China
Van Nieuwenhuijzen: "Vooral opkomende markten en beleggingen in opkomende markten zijn kwetsbaar in de nieuwe situatie. Beleggers verwachten van Trump protectionistische maatregelen die sterk negatieve gevolgen kunnen hebben op de import van producten uit deze landen. Vooral de staten die relatief veel naar de VS exporteren kunnen daar onder lijden. Zo gaat 82 procent van de Mexicaanse export naar de grote noorderbuur, terwijl de exportsector ook belangrijk is voor de Mexicaanse werkgelegenheid. Bovendien moet het land de handelsbalans scherp in de gaten houden.
Ook China, dat achttien procent van zijn export naar de VS ziet gaan, is gevoelig voor veranderingen in het Amerikaanse handelsbeleid. Nu de verwachtingen voor de binnenlandse vraag niet bijzonder goed zijn, heeft China behoefte aan sterke exportcijfers om een forse afzwakking van de economische groei te voorkomen."
Voorzichtige Fed kan dollar verzwakken
De invloed op het monetaire beleid en obligatierendementen is tweeledig. Van Nieuwenhuijzen: "Het directe gevolg zou kunnen zijn dat beleggers aanzienlijk minder risico’s willen nemen en zich meer op obligaties gaan richten. Dat leidt tot een verdere daling van obligatierentes.
Daarnaast zal de onzekerheid er naar verwachting toe leiden dat de Federal Reserve nog voorzichtiger wordt met de beslissing om de rente te verhogen. Dat zou een positief effect kunnen hebben op de opkomende markten die meer afhankelijk zijn van kapitaalinstroom dan van de export naar de VS. Hoewel ook hier het netto-effect voor opkomende markten waarschijnlijk negatief zal zijn, gezien de protectionistische ideeën van Trump.
De Amerikaanse dollar zal op de korte termijn, als gevolg van de voorzichtigere houding van de Fed en angst voor protectionistische maatregelen, naar verwachting in waarde dalen."
Stijgend begrotingstekort en hogere inflatie kan obligatierentes stuwen
Van Nieuwenhuijzen: "Op middellange termijn zou de volledige uitvoering van Trumps plannen leiden tot een forse stijging van het Amerikaanse begrotingstekort. Trump heeft onder meer gezegd ‘minimaal twee keer zo veel als Clinton’ uit te willen geven aan de verbetering van de infrastructuur en de belastingen juist te willen verlagen. De uitdijende begroting en een mogelijke stijging van de inflatie zouden de huidige trend van zeer lage obligatierendementen teniet kunnen doen. Zeker als de Fed besluit een strakker monetair beleid te voeren om de inflatie te beteugelen, zullen de obligatierendementen naar verwachting stijgen.
Ook grotere handelsbarrières en sterkere immigratiebeperkingen zouden kunnen leiden tot hogere lonen én prijzen. Het is onwaarschijnlijk dat de financiële markten – zowel obligaties als aandelen - hier positief op reageren. Stijgende rentes zouden een negatieve invloed kunnen hebben op obligaties én de valuta van opkomende markten en zouden eveneens een drukkend effect kunnen hebben op de prijzen van zeldzame metalen die gevoelig zijn voor renteschommelingen."
Soep wordt wellicht minder heet gegeten
Van Nieuwenhuijzen: "Natuurlijk zal de tijd moeten uitwijzen of de soep zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. Een presidentschap van Trump hoeft geen ramp te zijn voor beleggers als hij zijn politieke agenda tempert. Meer uitgaven voor de infrastructuur, lagere belastingen voor bedrijven en minder regelgeving zijn an sich niet nadelig voor aandelen. Als Trump de scherpe randjes van zijn protectionisme haalt, houden (cyclische) aandelen de ruimte om boven obligaties uit te blijven stijgen.
Veel Amerikaanse bedrijven zouden overigens kunnen profiteren van het ’repatriation’ belastingvoordeel van tien procent die Trump hen in het vooruitzicht heeft gesteld. Dit zou voor zowel bedrijfsleningen als aandelen een steun in de rug kunnen zijn.
Tenslotte zullen de radicale veranderingen in de internationale relaties en in het handelsbeleid waar Trump in zijn campagne op heeft gehamerd niet makkelijk te realiseren zijn."