zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Rood staan kan wél duizenden hun hypotheek kosten

9 november 2016 - Duizenden Nederlanders die wel eens rood staan op hun bankrekening kunnen in de toekomst door verhuizing of vergeetachtigheid een negatieve BKR-registratie krijgen, waarna ze niet meer in aanmerking komen voor een hypotheek of lening.

In tegenstelling tot wat banken en het Bureau Krediet Registratie (BKR) beweren, kan de nieuwe regel om per 1 december ook consumenten te registreren die 250 euro rood mogen staan enorme consequenties hebben. Daarvoor waarschuwt Dynamiet Nederland. Met de regel krijgen miljoenen bankklanten opeens een BKR-registratie, ook als ze niet rood staan. Het BKR stelt dat het alleen om een papieren maatregel gaat. Bovendien gaat het om positieve registraties, die wijzen op goed betaalgedrag.



Negatieve registratie
Dat kan volgens Dynamiet echter heel snel veranderen. Iemand die maximaal 250 euro rood staat, moet maandelijks een termijnbedrag van zes of zeven euro betalen. Wie tweemaal vergeet dat bedrag over te maken, kan een negatieve melding bij het BKR krijgen. Bovendien kan de bank dan de limiet intrekken en de gehele vordering opeisen. Dit wordt gemeld bij het BKR en dan krijgt iemand de zwaardere code A2 achter zijn naam. Die negatieve registratie blijft vervolgens vijf jaar staan, waardoor het afsluiten van een hypotheek of lening praktisch onmogelijk wordt.
"Miljoenen mensen lopen nu een groot risico zonder dat ze dit beseffen. Van die miljoenen zullen er duizenden zijn die even niet opletten, verhuisd zijn of in scheiding liggen. Die merken niet dat ze een paar euro achterstand hebben en zijn de pineut. U hoeft maar twee maanden niet op te letten en u hebt een negatieve registratie bij het BKR. En als u die eenmaal hebt, raakt u niet die zomaar kwijt," stelt mr. Marijn Knol. Jurist bij Dynamiet Nederland. "Het gaat vaak om een lage achterstand op een laag krediet. Wij vinden de gevolgen van een dergelijke registratie daarom bijna per definitie disproportioneel."

Belangenafweging
Er dreigt nu een hausse aan negatieve registraties voor relatief lage bedragen, terwijl dat wettelijk niet eens mag. Dynamiet wijst op een beschikking van de Hoge Raad uit 2011. Daaruit blijkt dat financiële instellingen altijd een belangenafweging moeten maken, voordat ze een wanbetaler bij het BKR aanmelden voor een negatieve registratie. In dit geval ging het om een klant van Santander die na negen jaar trouwe kredietaflossing een betalingsachterstand van 20 euro niet betaalde en door een verhuizing de brieven en aanmaningen niet ontving. Daardoor kon hij uiteindelijk geen hypotheek afsluiten. De bank meldde hem automatisch aan bij het BKR, maar dat staat volgens de Hoge Raad niet in verhouding tot de gevolgen. De uitspraak heeft al in tal van rechtszaken geleid tot het ongedaan maken van negatieve BKR-registraties.
"Wat de rechtbank, het Hof en als laatste de Hoge Raad stellen is dat u niet klakkeloos een codering achter een registratie mag plaatsen. U moet eerst kijken wat er aan de hand is," legt Knol uit. "Pas als uvindt dat het terecht is, mag u de code plaatsen. Het probleem is dat deze registraties voor kleine bedragen automatisch per computer doorgegeven worden en niemand die belangenafweging ooit maakt. Zeker als het om een paar euro gaat, zullen banken en kredietverstrekkers dat nooit doen, want dat kost te veel. Deze werkwijze is in strijd met de wet en zou dus eigenlijk aangepast moeten worden."
 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 BKR registratie bij roodstaan heeft geen grote gevolgen
 BKR brengt betalingsgedrag in kaart
 Consumenten willen meer inzage in BKR-status
 Particuliere schulden remmen groei consumptie
 
 
reacties
 
R Claus  |   | 
10-11-2016
 | 
21:01 uur
Volgens de regels mag je tot 250 euro rood staan alvorens je wordt aangemeld bij het BKR.
Alleen de banken gaan hier niet in mee, je kunt bij geen enkele bank tot 250 euro rood staan, her minimum bedrag is 500 euro.
Dus deze regel van het min van 250 is dus onzin


R Claus
R Claus  |   | 
10-11-2016
 | 
21:01 uur
Volgens de regels mag je tot 250 euro rood staan alvorens je wordt aangemeld bij het BKR.
Alleen de banken gaan hier niet in mee, je kunt bij geen enkele bank tot 250 euro rood staan, her minimum bedrag is 500 euro.
Dus deze regel van het min van 250 is dus onzin


R Claus

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10