zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CIO’s huiverig voor invoeren innovatieve ontwikkelmethode

1 november 2016 - Het merendeel van de Nederlandse CIO’s en IT-managers ziet de toegevoegde waarde in van continuous delivery, maar is nog huiverig deze nieuwe manier van software-ontwikkeling in te voeren.

Dat blijkt uit een rondvraag van COOLProfs en KPMG onder tientallen CIO’s en IT-managers.



Wat is continuous delivery?
Continuous delivery is een logisch vervolg op de Agile werkwijze, met als grootste verschil dat de software in kleine stukken in een paar dagen tijd wordt ontwikkeld en opgeleverd. Voorheen werden stukken software in een aantal weken ontwikkeld, en het systeem of de release pas na maanden van testen en aanpassen in één keer live gezet. Bij continuous delivery wordt er dagelijks nieuwe software ingecheckt voor een continue integratie. Het testen gebeurt volledig geautomatiseerd.
Bij continuous delivery kunnen IT-teams autonoom software klaar zetten en eventueel ook direct live zetten. Nieuwe software wordt hierdoor zodra het ontwikkeld is te gelde gemaakt door het bedrijf, en organisaties die op deze manier werken, zijn continu innoverend bezig.
 
Vier grote struikelblokken
Veel CIO’s en IT-managers erkennen de voordelen van deze nieuwe manier van werken, maar zien ook veel beren op de weg, waardoor ze niet daadwerkelijk de stap durven te zetten. Uit de rondvraag van COOLProfs en KPMG kwam naar voren dat CIO’s vier grote struikelblokken zien:
 
  • Ten eerste vrezen ze dat, doordat ontwikkelteams zelf verantwoordelijk zijn voor het testen, en ze de software zelf naar productie brengen, er te veel fouten zullen worden gemaakt.
  • Ook zijn ze bang dat bedrijfskritische systemen mogelijk plat komen te liggen of beschadigd raken.
  • Veel CIO’s vrezen verder dat hun toeleveranciers, klanten of partners niet achter deze ingrijpende verandering in werkwijze zullen staan.
  • Tot slot verwachten ze dat er onvoldoende draagvlak of kundigheid is onder het personeel om de verandering naar continuous delivery succesvol uit te kunnen voeren.

Belangrijke voorwaarden
"Om daadwerkelijk de stap naar continuous delivery te kunnen maken, moet er aan een aantal belangrijke voorwaarden worden voldaan," zegt Jos van Brummelen, manager KPMG Technology Advisory. "Zo is een zeer hoge mate van automatisering van de IT – ontwikkeling, testen en operations - een vereiste. Verder is het belangrijk dat de bedrijfscultuur aansluit bij het continu en onafgebroken innoveren. Ontwikkelaars, testers en operators moeten kunnen werken in autonome teams die doordrongen zijn van kwaliteit, en die vooral ook plezier beleven aan het continu innoveren."
 
Ingrijpende keuze
Joachim Vandecasteele, CTO van COOLProfs, erkent dat het een ingrijpende keuze is. "De stap naar continuous delivery is niet alleen van invloed op alle medewerkers van het bedrijf, maar ook op toegepaste IT-architectuur om consistent betrouwbare software op te kunnen leveren die geautomatiseerd te testen is én die goed onderhoudbaar blijft. Neemt niet weg dat organisaties die nu de stap durven te zetten, direct de vruchten plukken van de nieuwe software die ze ontwikkelen. Zij vinden zichzelf iedere dag opnieuw uit en zijn continu aan het innoveren. Op die manier laten ze hun concurrentie mijlenver achter zich."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zonder Interne Agile coaches is doorontwikkeling Agile kansloos
 Agile zorgt voor balans tussen Innovatie, Marktaandeel en Kosten
 Bedrijven zijn zich niet bewust van voordelen van cloud agility
 Toekomst IT afhankelijk van inzet high productivity platform
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10