zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland behoudt tweede plaats wereldranglijst pensioenen

27 oktober 2016 - Nederland staat net als vorig jaar op plaats twee op de wereldranglijst van pensioenen, maar loopt in op de nummer een: Denemarken. Australië blijft op de derde plaats. Dit blijkt uit de jaarlijkse Global Pension Index van Mercer.

De Global Pension Index vergelijkt de pensioenstelsels van 27 landen wereldwijd en dekt hiermee bijna 60 procent van de wereldbevolking. Er wordt gekeken naar zowel door de overheid gefinancierde als zelf geregelde pensioenen, maar ook naar persoonlijke bezittingen en spaargeld buiten het pensioenstelsel. Dit jaar zijn Argentinië en Maleisië voor het eerst opgenomen in de index.


 
Nederland scoort hoogst op toekomstbestendigheid
De index is gebaseerd op drie elementen: toekomstbestendigheid, integriteit en toereikendheid. Hoewel de toekomstbestendigheid van het Nederlandse stelsel iets is toegenomen, is de mate waarin onze pensioenen een leefbaar minimuminkomen kunnen garanderen (toereikendheid) iets gedaald. Toch siert Nederland met 78.2 (op een schaal van 1 tot 100) wat betreft toereikendheid wel de eerste plaats. Ook op het gebied van bestuur, deelnemersbescherming en de regulering van particuliere pensioenaanbieders (integriteit) is de score lager uitgevallen dan in 2015. De totale score van Nederland ten opzichte van 2015 is licht gedaald van 80.5 naar 80.1.
 
Nederland loopt in op Denen
De totaalscore van Denemarken is gedaald van 81.7 vorig jaar naar 80.5 in 2016. Nederland en Denemarken zijn de enige landen met een A-grade: een eerste klas en krachtig pensioenstelsel dat goede prestaties levert, duurzaam en betrouwbaar is. Wel reikt de Global Pension Index punten aan waarop het Nederlandse pensioenstelsel verbeterd kan worden, zoals het stimuleren van arbeidsparticipatie van ouderen. Tim Burggraaf, pensioendeskundige bij Mercer: ‘Nederland komt ontzettend dichtbij de eerste plaats op de wereldranglijst. Als de lijn vanaf 2015 wordt doorgezet, is er een grote kans dat Nederland in 2017 weer bovenaan staat. Het verschil is inmiddels teruggelopen tot slechts 0,4 punten: een fotofinish. Hoe daar te komen, is door een van de aanbevelingen die er al jaren in staan op te volgen, zoals bijvoorbeeld de stroppenpot voor mismanagement of het verder oprekken van een verplicht basispensioen.’
 
Grote veranderingen wereldwijd ten opzichte van 2015
In tegenstelling tot 2015 zijn er dit jaar veel veranderingen in de top tien. Zo is Finland bijvoorbeeld twee plaatsen gestegen naar de vierde plaats. Samen met Zwitserland is dit het enige Europese land met een B-grade. Daarnaast steeg Singapore van plaats tien naar zeven en duwt daarmee zowel Canada als Chili een plek naar beneden. Buiten Europa scoren Australië, Singapore, Canada en Chili het beste.
 
Pensioenstelsel houdbaar houden ondanks vergrijzing
Door de langere levensverwachtingen en lagere vruchtbaarheid krijgen landen in toenemende mate te maken met een vergrijzende bevolking. Het effect hiervan wordt door regeringen nog altijd onderschat. De Global Pension Index geeft drie punten waarmee landen de gevolgen van de vergrijzende bevolking kunnen verminderen en het pensioenstelsel houdbaar kunnen houden. Het verhogen van:
- De arbeidsparticipatie op hogere leeftijd
- De pensioengerechtigde leeftijd.
- Het niveau van het voor de toekomst gereserveerde pensioenfondsvermogen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Steeds meer onzekerheid over pensioenen
 Geen differentiatie pensioen naar levensverwachting
 Weinig optimisme over toekomst pensioenen
 Nederland stijgt naar plaats twee op wereldranglijst pensioenen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10