24 oktober 2016 -
3D- en 4D-printing, nanotechnologie en miniaturisering, een nieuwe generatie robots, nieuwe sensortechnologie en industriële toepassingen van het Internet of Things. Stuk voor stuk interessante ontwikkelingen die de Smart Industry-enthousiasteling zal aanspreken.
Maar zo ver lijkt het voor velen nog niet te zijn. Jeroen van der Lugt, EMEA Business Development Manager bij eurodata AG, licht dit verder toe.
Een holistische aanpak
"Wat we vandaag vooral zien in de maakindustrie zijn machines die een mens nodig hebben om continu dezelfde taak uit te voeren. De robots of machines in een productieproces praten niet met elkaar. Maar de data die de machine levert wordt lokaal opgeslagen op het apparaat. In sommige gevallen wordt de data die een machine levert, wel verder gebracht dan de machine zelf. Een monteur kan bijvoorbeeld op afstand de data van de machine uitlezen om te zien of te voorspellen of er een probleem gaat optreden. Maar een holistische aanpak voor Smart Industry ontbreekt vaak," aldus Van der Lugt. In een holistische Smart Industry aanpak komt data uit verschillende machines, applicaties, mensen en systemen bij elkaar. Zonder deze data-integratie mist de maakindustrie enorme kansen om productieprocessen te optimaliseren, te versoepelen en te automatiseren. In sommige best practices zien we dit gelukkig al wel gebeuren. Data wordt geïntegreerd en er wordt efficiënter geproduceerd, massapersonalisatie wordt mogelijk en levertijden worden teruggedrongen." Maar hoe doen zij dit? Hoe beginnen ze hiermee en zorgen zij ervoor dat al deze technologische innovaties daadwerkelijk leiden tot een voordeel?
De Smart Factory
Van der Lugt vervolgt: "Het antwoord ligt in data. In een Smart Factory moeten machines data kunnen ontvangen en leveren. Maar dit moet niet alleen naar een procesmonitoringssoftware gebracht worden, maar juist ook naar machines onderling. Hierdoor ontstaat een netwerk van zelf-monitorende, zelflerende en zelfaanpassende machines, die in real-time data creëren en verzenden. Allereerst zullen de machines en robots uitgerust moeten worden met technologie die informatie-uitwisseling mogelijk maakt. Vanuit alle machines kan nu data samengebracht worden in een integratieplatform. Hier worden de gegevens met elkaar verrijkt en kunnen externe informatiebronnen worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan gegevens over klantorders of van externe partners. Het platform brengt vervolgens niet alleen alles samen in een eenduidige structuur, maar beschrijft en visualiseert in real-time het gehele proces dat aan het businessmodel en de productie ten grondslag ligt. Vanuit deze verrijkte, eenduidige informatiestroom wordt geanalyseerd waar de knelpunten zich bevinden, wat beter kan en wat de volgende actie moet zijn. Binnen de opgestelde regels en parameters wordt autonoom de vervolgactie gekozen en gecommuniceerd naar de machines. Alle machines weten wat zij wanneer moeten doen en binnen welke context. Zo wordt het gehele productieproces geautomatiseerd door de data van binnen en van buiten de fabriek, samen te brengen."
Informatiestromen
Data ligt aan de basis van de transformatie van industriële bedrijven. Door machines in staat te stellen data te leveren en te ontvangen, en vervolgens deze samen te brengen en te verrijken, ontstaat er een schat aan informatie. Informatie die kan leiden tot nieuwe en diepere inzichten, nieuwe vormen van procesoptimalisatie, vergaande procesautomatisering en flexibele productieprocessen. Meer weten hierover? Lees dan het whitepaper Data-integratie ontsluit Smart Industry kansen.