Risicobereidheid daalt doordat Brexit-realiteit gaat tellen voor beleggers
21 oktober 2016 -
Beleggers zijn hun risico aan het afbouwen door de grote onzekerheid in de wereldwijde markten in de afgelopen maanden, zo blijkt uit de resultaten van het nieuwste Risk Rotation Index-onderzoek door NN Investment Partners.
Bijna een derde (30 procent) van de professionele institutionele beleggers gaf aan dat hun risicobereidheid in de afgelopen zes maanden was afgenomen, en een op de twaalf (acht procent) zei dat deze "aanzienlijk" was gedaald. Dit in vergelijking met 23 procent die verklaarde dat hun risicobereidheid in de afgelopen zes maanden was gestegen en 47 procent die zijn positie had gehandhaafd.
Dit is bijna een exact omgekeerd resultaat van het vorige onderzoek, waarin 29 procent van de beleggers verklaarde dat hun risicobereidheid was gestegen en 23 procent zei dat hun risicobereidheid was gedaald. Het betekent ook dat de totale risicobereidheid voor het eerst sinds oktober 2014 weer in negatief terrein is beland, toen deze met -0,6 procent net onder nul lag.
Vertrouwen van beleggers
Patrick Moonen, Senior Strategist Multi-Asset bij NN Investment Partners, licht toe: "De markten kampen met heel wat tegenwind, waarbij diverse geopolitieke spanningen het vertrouwen in de toekomst van beleggers aantasten. Nu we deze periode van onzekerheid betreden, is het belangrijker dan ooit voor beleggers om gebieden met kansen in beeld te brengen, om zo te profiteren van de huidige marktonzekerheid."
Gevraagd naar de belangrijkste bedreigingen voor hun portefeuilles, noemden beleggers de Brexit als hun grootste zorg. Bijna een derde (32 procent) vond deze bedreiging zeer aanzienlijk, terwijl achttien procent deze omschreef als enigszins aanzienlijk. Dat betekent dat in totaal de helft van alle beleggers de Brexit beschouwt als een reden tot zorg voor hun beleggingsstrategie.
Crisis eurozone
Een crisis in de eurozone werd genoemd als de op een na grootste bedreiging. Deze werd als aanzienlijk beschouwd door 41 procent van de beleggers, gevolgd door onverwachte gebeurtenissen (30 procent) en een crisis in de opkomende markten (24 procent).
Patrick Moonen vervolgt: "Doordat de vele aspecten van de Brexit voorlopig een rol blijven spelen, is het duidelijk dat steeds meer beleggers hun risicoprofiel aanpassen om hun beleggingen te beschermen tegen de volatiliteit die voortvloeit uit de ontwikkelingen rond de Brexit. Uit het onderzoek blijkt ook dat bij degenen met een meer negatieve kijk op de impact van de Brexit, de kans groter is dat ze hun risicobeleggingen hebben afgebouwd. De helft van de respondenten die de Brexit beschouwen als een zeer aanzienlijk risico, gaf aan dat ze hun risico-exposure hadden verminderd."
Toen hen werd gevraagd naar de meest aantrekkelijke geografische markten in termen van risico versus rendement voor de komende zes maanden, plaatsten beleggers de opkomende markten bovenaan. Deze regio werd door 29 procent als de meest aantrekkelijke beschouwd, gevolgd door de VS (25 procent), het VK (twaalf procent) en de eurozone (acht procent).