Wat definieert mensenwerk nu robots steeds meer taken overnemen?
10 oktober 2016 -
Sinds de financiële crisis van 2008 hebben veel bedrijven moeite om hun productiviteit een stimulans te geven. Maar de oplossing dient zich aan. De revolutie van machine learning en kunstmatige intelligentie laat zien dat robots taken kunnen overnemen die normaliter door mensen worden uitgevoerd.
Op die manier worden de kosten verlaagd, terwijl de productie omhoog gaat. "Dat klinkt goed, maar de rol van de mens binnen een organisatie staat erdoor op de tocht," stelt Roel Bolt van Unit4. Wat betekent de opkomst van de robot voor de toekomst van mensenwerk?
Transitie mens naar robot
Onderzoekers van het World Economic Forum becijferen dat er in 2020 wereldwijd vijf miljoen werknemers zijn vervangen door robots. Dat de transitie van mens naar robot niet enkel toekomstmuziek is, blijkt wel bij Foxxconn. Het bedrijf, een van de grootste leveranciers van Samsung en Apple, heeft in China ongeveer zestigduizend mensen vervangen door robots. Ook in andere branches is de robotisering al jaren actueel. Zo kunnen bepaalde programma’s op basis van machine learning routinematige taken, zoals het doorzoeken van documenten, overnemen van juristen en advocaten.
De robotisering brengt echter ook nieuwe kansen met zich mee voor de mens. Want mensen beschikken over kwaliteiten die robots vooralsnog missen: creativiteit, flexibiliteit, sociale vaardigheden en innovatief denken. Deze eigenschappen worden volledig benut, wanneer robots het routinewerk doen en mensen zich kunnen richten op hoogwaardiger werk. Bolt: "Door het belang van nieuwe technologieën en het specialiseren van mensen in te zien, kunnen bedrijven zich nu al voorbereiden om de toekomst van mensenwerk."
Veranderende rollen
Er bestaan veel verschillende ideeën over wat de opkomst van robots en machine learning betekent voor de toekomst van mensenwerk, maar volgens Bolt is het vooral interessant om te kijken naar de rolverdeling die deze technologische ontwikkeling met zich meebrengt en hoe deze kan evolueren. Onderzoek van Oxford Martin wijst uit dat machines waarschijnlijk de rollen overnemen die varen op een duidelijke routine, zoals klantenservicemedewerk, telemarketing en routinematige banen bij banken en de Belastingdienst.
Aan de andere kant worden banen die creativiteit en sociale intelligentie vergen, zoals die van modeontwerpers, leraren en technische adviseurs, minder snel overgenomen door robots. Bolt: "En zo wordt de mens op den duur gedwongen om innovatieve en minder routinematige vaardigheden te ontwikkelen. Deze evolutie zien we al terug in het onderwijs, waar leraren via online cursussen lesgeven aan duizenden leerlingen. De onderwijzers delen hun ervaringen met softwareontwikkelaars en bedrijven, die met die informatie de verdere automatisering verzorgen."
Behoefte aan nieuwe systemen
Het implementeren van een nieuwe generatie van systemen geeft de gestagneerde productiviteit een stimulans door bij te dragen aan lagere productiekosten en het verbeteren van de gebruikerservaring. "Laten we het bij het voorbeeld van het onderwijs houden. Student Management van Unit4 geeft bijvoorbeeld een volledig overzicht van de ontwikkeling van de leerling, dat beschikbaar is voor alle betrokkenen binnen de school, waardoor leerling zo goed mogelijk kan worden begeleid. Dit scheelt tijd en geld, maar de aanpak is effectiever," legt Bolt uit.
De implementatie van deze systemen biedt mensenwerk een levensvatbare toekomst. Een toekomst waarin mensen specifieke vaardigheden door ontwikkelen en deze hand in hand laten gaan met de nieuwe generatie systemen.
Ik ga ook liever in de zon liggen dan werk te doen dat door robots uitgevoerd kan worden. Alleen zou de verdeling van geld dan wel veranderd moeten worden anders maken de robots de producten alleen maar voor andere robots.