Eigen inbreng starter woningmarkt stijgt naar ruim 27. 000
23 september 2016 -
Starters sparen steeds meer voor een koopwoning. Wie in het eerste halfjaar van 2016 een eerste koophuis kocht, bracht gemiddeld 27.315 euro aan eigen inleg mee. Een stijging van ruim 2500 euro ten opzichte van de eigen inbreng van starters in 2014.
Dit blijkt uit een vervolgonderzoek van eyeOpen.nl naar de positie van starters in de woningmarkt. In 2014 werd nog een gemiddeld bedrag van 24.743 euro ingelegd.
Oorzaken stijging eigen inbreng
De stijging is te verklaren door een combinatie van drie factoren. Door de herstellende woningmarkt stijgen de woningprijzen landelijk met gemiddeld 5,6 procent. Omdat starters het liefst een zo laag mogelijk hypotheekbedrag willen lenen om de maandlasten te beperken, betalen starters vaker een groter gedeelte van de woning uit eigen middelen.
Tweede oorzaak is de toegenomen studieschuld. De gemiddelde starter heeft een studieschuld van gemiddeld 4.550 euro. De oud-studenten kunnen hierdoor een minder hoog hypotheekbedrag lenen van de bank.
De laatste reden is dat woningkopers minder geld kunnen lenen van de bank. In 2015 kon nog 103 procent van de woningwaarde geleend worden, in 2016 bedraagt de maximale hypotheek nog 102 procent van de woningwaarde. Bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting en notariskosten, zullen daarom voor een groter deel zelf gefinancierd moeten worden.
Starters willen in 2016 nog snel een woning kopen
eyeOpen.nl, online hypotheekadviseur, krijgt veel vragen van starters over de eigen inbreng. Directeur Olivier Tardieu: "De stijging van de eigen inleg is o.a. een logisch gevolg van de woningprijsontwikkeling en wetgeving rond de ‘Loan to Value ratio’ (de verhouding tussen wat u aan hypotheek kunt krijgen en de waarde van de woning). Wij merken de afgelopen jaren dat veel starters in de laatste maanden van het jaar haast maken met de aanschaf van een nieuwe woning, om zo een hogere eigen inbreng te voorkomen. Veel starters willen nog in 2016 een woning kopen, omdat in 2017 het maximale leenbedrag daalt naar 101 procent van de woningwaarde. Dit kan al snel meer dan duizend euro aan eigen inbreng schelen".