zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Achturige werkdag niet meer van deze tijd

13 september 2016 - De dominantie van de achturige werkdag schaadt de flexibiliteit en productiviteit van organisaties. Een standaard arbeidsduur is niet meer van deze tijd, aldus Ben Jansen, CEO van Déhora Consultancy Group.

De drie keer twaalfurige werkdag die Carlos Slim recentelijk bepleit, is dan ook een heel slecht idee. Dat geldt ook voor de zesurige werkdag. Maatwerk is de toekomst.


Volgens telecom-miljardair Carlos Slim van América Móvil biedt een standaard twaalfurige werkdag voordelen, en hij zou ‘bewijzen’ hebben uit de eigen praktijk. Een slecht idee, aldus Jansen, want wetenschappelijk onderzoek naar arbeidstijden geeft geen onderbouwing hiervan. Arbeidstijden moeten in een duurzame samenleving juist voor iedereen maatwerk zijn!
 
Proeven
"Ook actueel zijn de proeven die gedaan worden met de zesurige werkdag die al jaren gedaan worden in de Scandinavische landen," licht Jansen toe. "Een zesurige werkdag past niet bij alle werksituaties. Daarnaast is er geen bewijs dat de economie in de breedte hiervan zal profiteren of dat het tot een werk-privé balans leidt die de gezondheid en het welzijn sterk bevordert."

Andere werkvormen
Steeds meer werknemers prefereren een andere werkvorm dan de achturige werkdag. Duidelijk is dat de voorkeuren hierbij sterk individueel bepaald worden. Vaak heeft dat te maken met de aard van het werk en/of het werkproces. Zo kan bijvoorbeeld het werk te zwaar zijn om gedurende acht uren achtereen uit te voeren (denk aan staande beveiligingstaken) of vraagt het werkproces om een verlengde werkdag (denk aan transmeridiane vluchten).
Anders is dat met maatwerk in werktijden. Zeker de recente implementaties van zelfroosteren in organisaties laten zien dat dit uitstekende resultaten oplevert. Voor werkgever, werknemer en klant. Maatwerk, waarbij per situatie een goede balans gevonden wordt tussen de belangen van de werknemer en de werkgever, is de enige juiste keuze voor nu en voor in de toekomst. "We kunnen niet blijven idealiseren dat maar 1 standaardoplossing de juiste is. Maatwerk is de toekomst."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Twee van de vijf werknemers hebben weleens thuiswerkdag
 Minder is meer… ook op het werk
  Helft Nederlanders werkt een dag extra door wekelijkse overuren
 Werkdag van de toekomst radicaal anders dan nu
 
 
reacties
 
peter zzp-boekhouder  |   | 
13-09-2016
 | 
08:46 uur
Wat een interessant artikel van Ben Jansen. Eeuwenlang was de werkindeling eenrichtingsverkeer. Oorzaak de werkgever wilde uiteraard wel controle hebben op zijn onderdanen. Nu blijkt dat langdurig eentonig werk ziekte en absentie etc. met zich mee brengt en deze kosten de pan uit rijzen, dient ook de werkgever eens bij zichzelf te rade te gaan en de controle los te laten.

Een klant is slager en staat de hele dag, hij is eigen baas, en krijgt last van zijn rug, dus heeft hij gezorgd voor afwisseling in zijn werk, stevigere schoenen en een aanpassing van de werkplek. Nu het weer 30 graden is voeren de scholen een tropenrooster in, omdat kinderen minder opnamen als het 30+ graden is in het klaslokaal. En het bedrijfsleven dat gaat gewoon lekker door. Maatwerk in werktijden is de oplossing voor velen, het management dient dan wel de controle los te laten en de werknemers af te rekenen op de prestaties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10