zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Risicopremie op euroaandelen hoger dan in de VS

31 augustus 2016 - Volgens NN IP ligt de kostenvoet voor euroaandelen, of het minimale rendement dat beleggers vragen om een aandeel te kopen, 80 basispunten hoger dan in de VS, waar trouwens een meerjarige dalende trend zichtbaar is. Deze trend wordt gedreven door de lagere rente op Amerikaanse staatsobligaties en een stabiele risicopremie op aandelen.

Daarnaast was het rendement op het eigen vermogen in de VS in het grootste deel van de afgelopen twee decennia hoger dan in de eurozone. Hierdoor kreeg de VS de voorkeur van beleggers. 


De analyse laat zien dat de monetaire versoepeling de obligatiemarkten in de eurozone een impuls heeft gegeven via lagere creditspreads, maar dat de vervolgstap naar lagere risicopremies op aandelen minder zichtbaar is. De risicopremie op aandelen uit de eurozone bedraagt nog altijd 6,5 procent. Dit is het hoogste niveau sinds de wereldwijde financiële crisis van 2009 of de eurocrisis in 2011.
 
Terughoudende beleggers
Patrick Moonen, strateeg Multi Asset bij NN Investment Partners, licht toe: "Tekortkomingen in het institutionele kader, een bancaire sector die onder druk staat, de politieke onzekerheid en de Brexit zijn redenen voor beleggers om terughoudend te zijn om euroaandelen te kopen. Bovendien is de groei van de winsten in de eurozone achtergebleven bij die in de VS, met uitzondering van 2015.
Is er een ommekeer mogelijk in de relatieve aantrekkelijkheid van de eurozone? Het hangt af van een aantal factoren. De eerste factor is het creëren van een hogere nominale BBP-groei, zodat een bedrijf zijn winstmarges en rendement op het eigen vermogen kan verhogen. Een mogelijkheid is meer fiscale en monetaire beleidscoördinatie, waaronder infrastructuur. Gezien de verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland volgend jaar en de stem voor een Brexit kan het zijn dat de bereidheid om anti-Europees populisme tegen te gaan is toegenomen. Op de tweede plaats kunnen de Amerikaanse winstmarges onder druk komen te staan door de stijgende lonen, gegeven de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Tot slot kan een renteverhoging in de VS de kapitaalkost opdrijven of de netto winstmarge onder druk zetten. Er zijn dus verschillende mogelijke factoren, maar het kan even duren voordat deze van kracht worden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vertrouwen in kwaliteit financieel advies daalt
 Mogelijkheden in waardeaandelen
 'Waardeaandelen zullen profiteren van versoepeling en rente-normalisatie'
 Aandelen komende drie maanden de populairste beleggingscategorie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10