zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Miljoenen deelnemers hangt korting pensioenen boven het hoofd

2 augustus 2016 - De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de maand juli constant gebleven op 97 procent. Hiermee wordt het steeds waarschijnlijker dat pensioenfondsen in 2017 moeten korten op de uitkeringen.

Dat komt doordat de beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen of indexatie, in juli constant bleef op 99 procent en daarmee onder het vereiste niveau ligt. Veel gepensioneerden zullen de gevolgen van de huidige economische omstandigheden in hun portemonnee gaan voelen. Per saldo gaat het om de pensioenen van 6,5 miljoen Nederlanders.


Dit blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt.

Historisch lage rente zorgt voor negatieve impact op pensioenen
Door de lage actuele dekkingsgraad daalt de beleidsdekkingsgraad op termijn verder. De beleidsdekkingsgraad is het voortschrijdend gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de twaalf voorgaande maanden. Bij een beleidsdekkingsgraad lager dan circa 104,3 procent is er sprake van een dekkingstekort.
De rente voor lange looptijden daalde in juli verder met ongeveer vijftien basispunten en bereikt een historisch laag niveau van 0,73 procent. Ook het effectieve rendement op bedrijfsobligaties met een relatief goede kredietwaardigheid (‘investment grade’) daalde verder tot ruim onder de procent.
"In de tweede helft van het jaar zal een aanzienlijk herstel van de dekkingsgraden moeten optreden om kortingen te voorkomen," zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. "Als de economische omstandigheden niet veranderen, zullen veel pensioenen gekort moeten worden. Het gaat hierbij in potentie om de pensioenen van 6,5 miljoen Nederlanders."

Verplichtingen gestegen; vermogen gestegen
De rente voor lange looptijden daalde in juli verder met ongeveer vijftien basispunten. Door toepassing van de Ultimate Forward Rate (UFR) wordt dit effect enigszins verzacht, waardoor de verplichtingen per saldo met bijna drie procent stegen.
De waarde van de totale beleggingsportefeuille steeg in juli per saldo met ongeveer drie procent. Als gevolg van de gedaalde rente steeg de waarde van de (langlopende) vastrentende waarden. De obligatieportefeuille steeg met ruim twee procent. De wereldwijde aandelenmarkten lieten in alle regio’s een positief beeld zien en sloten juli af met een winst van gemiddeld zo’n vier procent. De daling van de aandelenkoersen na Brexit is inmiddels volledig gecorrigeerd. Vastgoed deed het goed in juli en noteerde een winst van bijna zeven procent.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Pensioenverplichtingen AEX-bedrijven fors gestegen
 Pensioenuitkering beschikbare premieregeling fors gedaald
 Werknemer heeft voorkeur voor vast pensioen
 Pensioenfondsen maken balans op na Brexit
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10