zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Amsterdam is ook hoofdstad voor autodiefstallen

2 augustus 2016 - Iedereen die weleens met de auto door de binnenstad van Amsterdam rijdt, weet dat dat een behoorlijke opgave kan zijn. Het is druk, chaotisch en vaak onoverzichtelijk. Om over parkeren nog maar niet te spreken. En heeft ui uw auto eenmaal in een parkeervak gezet, dan betekent het nog niet dat die daar veilig staat.

Amsterdam is namelijk koploper wat betreft autodiefstallen, zo blijkt uit het verslag Statistiek Voertuigdiefstal 2015 van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) en cijfers van het CBS. Onze directeur Hans de Kok sprak hierover bij BNR Nieuwsradio


 
Rotterdam op nummer twee
Regio Rotterdam scoort ook hoog op de ladder van personenautodiefstallen. De Maasstad was in 2015, mede door de doorgaans verhoogde aantrekkingskracht van de wereldhaven op autodieven, alleen al goed door 913 geregistreerde diefstallen. Inclusief Capelle aan den IJssel, Schiedam, Vlaardingen en Spijkenisse en Dordrecht komt ‘Groot-Rotterdam’ uit op 1.658 stuks. Ruim minder dan de 2.091 diefstallen in ‘Groot-Amsterdam’.
 
Andere diefstalsteden
In Den Haag (3), Eindhoven (4) en Utrecht (5) staat je auto ook niet altijd veilig. Bij elkaar opgeteld verdwenen daar vorig jaar 3.334 personenauto’s. Dat is maar liefst 28 procent van het totaal aan gestolen auto’s in Nederland. Ook in de provincie Limburg worden aardig wat auto’s gestolen: Venlo, Maastricht, Heerlen, Geleen en Weert hebben allemaal een plekje in de top twintig.

Duitse merken zijn populair bij dieven
Niet alleen steden hebben een hoger risico op jatwerk, ook bepaalde merken zijn geliefd bij autodieven. Vooral Duitsers zijn populair: de hele top vijf bestaat uit Duitse automerken. Volkswagenrijders – met name die van Golfjes en Polo’s – lopen het grootste gevaar. In 2015 verdwenen er 3.028 personenauto’s met een Volkswagenlogo. De top vijf wordt verder aangevuld door BMW, Audi, Opel en Mercedes.

Diefstalrisico het hoogst bij Audi A5
De Volkswagen Golf wordt verreweg het meest gepikt: jaarlijks worden er zo’n 1.150 stuks ongevraagd meegenomen. Toch heb je met deze auto niet het allerhoogste risico op diefstal. Van de Golf rijdt er een groot aantal rond in Nederland, dus is er ook meer aanbod voor dieven. Het diefstalrisico is ‘slechts’ 0,5 procent. Daarmee komt de Golf met grote afstand op de tweede plaats op de ranglijst. Op één staat de Audi A5, met een diefstalrisico van 1,2 procent. Frans Zuiderhoek, woordvoerder van de politie, werd gevraagd waarom juist deze auto’s veel worden gestolen: "Deze auto’s worden veel vaker verkocht dan een Rolls-Royce," stelt Zuiderhoek. "Ze zijn makkelijker te stelen. Maar diefstal heeft natuurlijk het meest te maken met of een auto goed beveiligd is. Er is geen eensluidend antwoord te geven op de vraag ‘waarom’."
67 procent gestolen Astra’s teruggevonden
Heeft u de pech dat uw auto wordt gestolen, dan betekent dat (gelukkig) niet dat u hem nooit meer terugziet. Veel gestolen auto’s worden namelijk weer teruggevonden. Van de gejatte VW Golf-auto’s komt een kwart weer boven water. Van de BMW 5-serie wordt 32 procent weer teruggevonden en van de Audi A3 zelfs 41 procent. Wilr u toch een Duitser rijden en zo min mogelijk risico lopen? Kies dan voor een Opel Astra. Het diefstalrisico is daarbij maar 0,06 procent. Mocht w Astra op een zeker moment tóch worden meegenomen, dan wordt de auto in 67 procent van de gevallen ook weer teruggevonden. Al met al werd een derde van de auto’s teruggevonden. Dat is aanmerkelijk minder dan twintig jaar geleden. Toen gingen twee van de drie gestolen auto’s terug naar de rechtmatige eigenaar.

Seintje van de camera
Geef uw auto wel altijd als gestolen op. "Vanaf het moent dat een auto als gestolen is opgegeven, ontvangt de politie een seintje als die langs een camera rijdt," vertelt Zuiderhoek. Hoe de auto wordt teruggevonden en of een eigenaar er dan nog iets aan heeft, verschilt heel erg. "Soms staat een auto gewoon om de hoek en de andere keer vind je een auto uitgebrand terug. Vannacht hadden we nog een achtervolging. Die auto kwam tot stilstand tegen een muur, maar konden we wel terugbrengen naar de eigenaar."

Zeven procent minder autodiefstallen
Wel gaat het de goede kant op. Volgens Stichting AVc zijn er in de eerste helft van dit jaar zeven procent minder auto’s gestolen. Die daling is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. "Vooral beveiliging is een stuk beter geworden. Maar veel dieven richten zich nu ook op onderdelen," zegt Zuiderhoek. Dat is makkelijker én vaak rendabeler: "Onderdelen leveren vaak meer op, lampen en airbags worden bijvoorbeeld steeds duurder om aan te schaffen. Daarbij zijn losse onderdelen makkelijker om mee te nemen, die kunt u bij wijze van spreken inladen in een busje en snel wegrijden."

De risico’s beperken
Net als auto’s gaan dieven met hun tijd mee. Ze hebben zich omgeschoold van slotenexperts naar hackers. Alles wordt elektronisch bestuurd, en een auto stelen is voor dieven helemaal niet zo moeilijk meer. Een auto voor 100 procent beveiligen is dan ook een onmogelijke opgave. Wel zijn er gelukkig ook een hoop maatregelen die je kunt treffen om de risico’s zo klein mogelijk te houden. "De beste beveiliging is je auto binnenzetten, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid," zegt Zuiderhoek. "Een alarm is natuurlijk goed en een stuurslot met een beugel over het dashboard maakt de auto ook minder aantrekkelijk. Hoe meer het zichtbaar is voor dieven dat de auto beveiligd is, hoe sneller ze voor een ‘makkelijker doelwit’ zullen gaan." Een beetje zichtbaar beveiligen kan dus zeker geen kwaad, helemaal niet als uw auto in de jat-top vijf voorkomt.


Bron: Pricewise
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouw vaker slachtoffer van autodiefstal
 Diefstal personenauto's gedaald met zeven procent
 Noodkreet om groei schadelast bij diefstal nieuwe auto's
 Diefstal dure auto’s in 2015 verder bemoeilijkt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10