Onzichtbare arbeidsbeperkingen: tien tips voor werkgevers
1 augustus 2016 -
Vaak is niet direct zichtbaar dat mensen met een arbeidsbeperking een beperking hebben, denk aan autisme en een angststoornis etcetera. De ervaring leert dat het leidinggeven aan deze groep een net iets andere benadering en begeleiding vraagt.
ChainWorks heeft daarom Mathijs Woertman als ‘ervaringsdeskundige’ gevraagd. Hij heeft voor begeleiders, collega’s of leidinggevenden van iemand met een arbeidsbeperking handige tips op een rij gezet vanuit zijn beleving.
Wie is Mathijs Woertman en wat is zijn onzichtbare arbeidsbeperking?
Mathijs is 24 jaar en werkt als helpdesk medewerker bij een ICT bedrijf op Schiphol. "Mijn beperking houdt in dat ik een witte stof afwijking heb. Daarom ben ik in het dagelijks leven wat trager in het lopen, het begrijpen en verwerken van informatie.’
Tijdens zijn sollicitatie voor het ICT bedrijf was bekend dat hij extra aandacht nodig had. Hier is gedurende het sollicitatietraject goed rekening mee gehouden." Op dit moment werkt Mathijs vier dagen per week op twee verschillende locaties met elk hun eigen taken en inhoud.
Toen Mathijs achttien werd kwam hij voor het eerst in contact met het UWV. "Aan de hand van mijn medische voorgeschiedenis werd ik arbeidsongeschikt verklaard voor 80 tot 100 procent. Ik zei tegen het UWV: ‘’Zal ik dan ook maar stoppen met mijn MBO opleiding, als ik toch niet kan werken?’’ Door zo’n beoordeling heb ik mij echt niet laten tegenhouden: ik wil namelijk ‘gewoon’ meedraaien in de maatschappij, zonder medelijden."
Mathijs heeft een speciaal opleidingstraject gevolgd. Hij heeft de opleiding goed afgerond, zich enorm ontwikkeld én heeft alweer een tijd lang een baan!
Tips om inclusief te ondernemen
Wilt u inclusief ondernemen? Mathijs heeft vanuit zijn ervaring op Brisk Magazine een aantal tips op een rij gezet.