1 augustus 2016 -
Anoniem solliciteren, dat discriminatie op basis van afkomst of leeftijd moet voorkomen, is een actueel onderwerp in Nederland. De gemeente Den Haag deed dit jaar al een proef met anoniem solliciteren. Eind juli verscheen een voorlopig rapport met de resultaten.
Uit het rapport blijkt dat er meer werkzoekenden met een biculturele achtergrond op een functie solliciteren als dit anoniem kan. Onderzoek van Indeed toont echter aan dat maar weinig werkzoekenden anoniem willen solliciteren. Van de 619 ondervraagde sollicitanten zou slechts vijftien procent anoniem op een functie willen reageren. De meerderheid van de 318 ondervraagde HR-managers (84 procent) geeft bovendien aan geen anonieme sollicitaties te accepteren. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau TeamVier.
Proef
De proef van de gemeente Den Haag duurde van januari tot en met juni dit jaar. Het betrof sollicitaties in de functieschalen tien tot veertien. Hierbij was het ook mogelijk om anoniem te solliciteren. Om discriminatie op basis van afkomst tegen te gaan, maakte de gemeente bepaalde informatie op binnenkomende sollicitatiebrieven onleesbaar voor de eerste beoordeling. Denk hierbij aan de naam, nationaliteit, geboorteplaats, beheerste talen en het e-mailadres. In het eerste kwartaal van dit jaar telde de gemeente Den Haag negentien vacatures in de schalen tien tot veertien. Hierop reageerden 630 sollicitanten waarvan 31 procent met een biculturele achtergrond. In de periode vóór de proef had maar achttien procent van de sollicitanten een biculturele achtergrond.
Niet gewenst
Volgens het onderzoek van Indeed is anoniem solliciteren echter nog niet gewenst, zowel onder werkzoekenden als onder werkgevers. Anonieme sollicitaties worden om verschillende redenen geweigerd. Werkgevers willen bijvoorbeeld kunnen beoordelen of een sollicitant in het team past (41 procent) of willen direct zien met wie ze te maken hebben (27 procent). Daarnaast denkt twaalf procent van de ondervraagde werkgevers dat met een anonieme sollicitatie kan worden gesjoemeld. Zo’n elf procent van de werkgevers geeft aan te vertrouwen op intuïtie en ervaring bij het beoordelen van sollicitaties. Dat kan volgens hen alleen op basis van achtergrondinformatie over de sollicitant.
Over het onderzoek
Indeed onderzocht de wensen en ervaringen van werknemers en werkgevers tijdens sollicitatieprocedures. De focus lag op hoe werkzoekenden het liefst solliciteren en vooral welke mogelijkheden HR-managers bieden om te solliciteren. Van de 318 HR-managers uit Nederland die meededen aan het onderzoek, was 43 procent tussen de achttien en 34 jaar. 35 procent was tussen de 35 en 49 jaar en 22 procent tussen de 50 en 65 jaar. Er deden iets meer mannelijke (59 procent) dan vrouwelijke HR-managers (41 procent) mee aan het onderzoek. 57 procent van de ondervraagde HR-managers heeft een leidinggevende functie. 24 procent werkt in het middenkader en elf procent is bedrijfsleider.