6 juli 2016 -
De warmte is de meest genoemde zomerse irritatie in een onderzoek van Manutan. En terecht, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat werken in (te) warme omstandigheden de productiviteit vermindert en het aantal fouten vergroot.
Uit eerder onderzoek van Manutan bleek al dat bijna een kwart van de Nederlanders zich stoort aan een verkeerd afgestelde airco: te warm, te koud, te hard of te zacht. Vooral mensen op kantoor storen zich daaraan. In alle tijden van het jaar, maar zeker in de zomer, doen werkgevers er dan ook goed aan hier extra aandacht aan te besteden.
Zomerse kleding
Want voor je het weet komt zomerse irritatie nummer twee om de hoek kijken: té zomerse kleding van collega's, ook veel genoemd in het onderzoek door Manutan. Hoewel iedereen weet dat je er echt mee moet oppassen, loopt er iedere zomer wel iemand ongepast rond. Korte broeken, teenslippers, hemdjes met spaghettibandjes, collega's zien het liever niet van elkaar. Ook in bedrijven waar de dresscode helemaal niet zo strikt is, bestaat er irritatie over ongepaste kleding.
Productiviteit met twee procent omlaag
De juiste temperatuur op kantoor is belangrijk, niet alleen voor het comfort van de medewerkers, maar, zo blijkt uit onderzoek, ook voor de productiviteit. Als het binnen warmer dan 25 graden Celsius wordt, gaan de prestaties per graad extra met twee procent omlaag. Als de temperatuur binnen oploopt tot 30 graden presteren medewerkers dus al tien procent minder!
In het vervolgonderzoek kwamen dezelfde onderzoekers erachter dat de ideale werktemperatuur op 21,75 graden Celsius ligt. Overigens is de airconditioning loeihard zetten ook geen goed idee, onder de twintig graden Celsius neemt de productiviteit ook weer hard af en worden er meer fouten gemaakt.
Ventilatoren en waterkoelers
Manutan doet dit onderzoek om bedrijven en werknemers te stimuleren de zomerperiode goed te gebruiken. Boris Vildosola Bustos, Marketing Directeur van Manutan, spoort werknemers dan ook aan waar mogelijk te zorgen voor een aangenaam klimaat op de werkvloer. "Als de airconditioning het niet meer kan bolwerken, zijn er altijd nog ventilatoren in allerlei soorten en maten. Waterkoelers op plekken die goed in het zicht staan, moeten ervoor zorgen dat werknemers op tijd extra drinken. En als er echt geen redden meer aan is, voer dan waar mogelijk een tropenrooster in."