zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Maatwerk in pensioen nodig

4 juli 2016 - Een kwart van de huidige 65-minners heeft straks te weinig pensioen. Een aantal maatschappelijke trends (meer scheidingen, meer zzp-ers, te weinig aandacht voor financiële langetermijnplanning) zorgt ervoor dat het inkomen van de toekomstig gepensioneerden lager is dan van de huidige generatie.

Dit blijkt uit het rapport 'Bestedingen van ouderen' van PwC en Nibud. Voor het onderzoek is gekeken naar het uitgavenpatroon in de periode voorafgaand aan én volgend op pensionering (vanaf 50 jaar tot het moment van overlijden). Hieruit blijkt dat gepensioneerden niet - zoals vaak gedacht - veel minder uitgeven na pensionering. Volgens PwC-onderzoeker Bastiaan Starink laat het onderzoek duidelijk zien dat er steeds meer maatwerk voor pensioenen moet komen. "De variatie in persoonlijke omstandigheden is erg toegenomen. We kunnen er daardoor minder op vertrouwen dat alles financieel op elkaar aansluit na pensionering. Meer dan ooit is actieve financiële planning daardoor van groot belang."



Belangrijke rol werkgever
Volgens Starink is er een belangrijke rol voor de werkgever weggelegd. "Die kan de deelnemer aansporen om actief bezig te zijn met financiële planning - bijvoorbeeld door 'gratis' advies op te nemen in de arbeidsvoorwaarden. Denk aan vouchers voor persoonlijke financiële langetermijnplanning. Hier profiteert ook de werkgever van omdat de waardering van de dure pensioenregeling stijgt en financieel zorgeloze werknemers productiever en meer tevreden zijn."
Starink pleit er daarnaast voor om meer te variëren met de pensioenuitkering. "De wetgever zou het mogelijk moeten maken om met de hoogte van de pensioenuitkering meer te variëren. Dit zou de pensioensituatie van velen positief beïnvloeden."

Minder uitgaven
Volgens het onderzoek geeft een 70-jarige gemiddeld dertien procent minder uit dan een 65-jarige en een 75-jarige geeft negentien procent minder uit dan een 65-jarige. Deze daling is vergelijkbaar met de daling in inkomsten. Aan zorgkosten wordt steeds meer uitgegeven. Ook ten opzichte van tien jaar geleden is deze kostenpost gestegen.

PwC en het Nibud hebben voor dit rapport gebruik gemaakt van het CBS Budgetonderzoek 2013. Hierbij is gekeken naar zelfstandig wonende gepensioneerden. Diegenen die in een verzorgingstehuis wonen, zijn in dat onderzoek niet meegenomen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR-manager ontevreden over pensioenuitvoering
 Dekkingsgraad stabiliseert, maar kortingen steeds waarschijnlijker
 Loonkosten schieten mogelijk met twintig procent omhoog
 Iedereen een eigen pensioenrekening
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10