30 juni 2016 -
Ondanks het feit dat de smartphone geliefd is bij de Nederlandse mobiele werker, wordt deze opvallend weinig gebruikt voor het voeren van telefoongesprekken. Storend achtergrondgeluid blijkt een belangrijke impact te hebben op het belgedrag van deze groep, zo blijkt uit nieuw recent onderzoek van Plantronics.
Woon-werkverkeer, afspraken met klanten, prospects, leveranciers, adviseurs buiten kantoor, events en opleidingen: de werkende Nederlander is opvallend veel onderweg. Van alle ondervraagden (N=2651) is 50 procent iedere werkweek meer dan vijf uur onderweg. Van deze groep besteedt maar liefst 26 procent wekelijks meer dan vijftien uur aan reizen. Plantronics vroeg zich af hoe de Nederlander deze tijd gebruikt.
Multi-tasking
De werkende Nederlander in transit gebruikt apparatuur om zijn tijd te besteden aan meer dan verplaatsing. Van de drie meest gebruikte mobile devices (smartphone, laptop en tablet) is de smartphone met 56 procent het hulpmiddel dat de voorkeur geniet van een meerderheid van de ondervraagden (laptop 7 procent, tablet: 5 procent). Smartphones zijn bovengemiddeld populair in de leeftijdscategorie tussen de 18-24 jaar (64 procent).
De jonge professional belt niet als hij onderweg is
De werkende Nederlander voert diverse taken uit wanneer hij in transit is. We lezen (16 procent), werken onze e-mail bij (negentien procent), luisteren muziek (25 procent), of zijn aan het gamen (drei procent). Wat we echter opvallend weinig doen is bellen. Slechts dertien procent van de ondervraagden geeft aan een telefoongesprek te voeren als hij onderweg is. Wederom is er een opvallende uitschieter in de leeftijdscategorie tussen de 18-24 jaar: van deze generatie gebruikt slechts een procent zijn tijd in transit om een telefoongesprek te voeren.
Omgevingsfactoren
Uit het onderzoek blijkt dat omgevingsfactoren van grote invloed zijn op het belgedrag van de werkende Nederlander. Onder andere wind blijkt het belgedrag van deze groep te beïnvloeden. 48 procent van de ondervraagden zegt zijn of haar belgedrag te veranderen als het waait, bijvoorbeeld op de fiets. Ook als het bijvoorbeeld druk en lawaaierig is, zoals op een station, geeft 45 procent van de respondenten aan dat dit van invloed is op het belgedrag. Als er sprake is van druk verkeer of wanneer er wordt gebouwd geeft 51 procent aan hinder te ondervinden van de herrie, en zijn belgedrag te veranderen.
Achtergrondgeluid
De overkoepelende oorzaak voor deze gedragsverandering blijkt storend achtergrondgeluid. Gevraagd naar de grootste irritaties tijdens telefoneren kiest 61 procent van de respondenten voor een antwoordoptie met achtergrondgeluid: ofwel aan de andere kant van de lijn (33 procent), ofwel bij zichzelf (28 procent). Met de stelling ‘Als ik geen last had van achtergrondgeluid, zou ik mijn tijd effectiever kunnen besteden’ was 33 procent het eens (elf procent helemaal, 23 procent mee eens). De overige respondenten waren neutraal (36 procent), het hier niet mee eens (21 procent) of helemaal niet mee eens(tien procent).