27 juni 2016 -
De Britten hebben met een kleine meerderheid gekozen vóór een vertrek uit de Europese Unie. Brexit, althans in de nabije toekomst, is dus een feit. De Britse premier David Cameron, tegenstander van een Brexit, legde zijn functie vrijdagochtend neer.
NN Investment Partners benadrukt dat het gaat om een politieke crisis die waarschijnlijk niet zal lijden tot een financiële liquiditeitscrisis.
Geschokt
De financiële markten reageerden desalniettemin vrijdag geschokt op de uitslag van het Britse referendum. Het Britse pond verloor circa zeven procent in waarde en de koersen op de Europese beursvloeren vlogen na de opening omlaag. De beursindices noteerden kort na de opening minnen tussen de zeven en tien procent.
Hoewel het 'exit' en het 'remain'-kamp de afgelopen dagen een nek-aan-nek race voerden, blijken beleggers een Brexit nauwelijks te hebben ingeprijsd. NN Investment Partners voorzag in aanloop naar het referendum koersdalingen tot tien procent op de Europese en Japanse beurzen in het geval van winst van het 'exit' kamp. Die verwachting is nu uit gekomen.
Politieke crisis
Valentijn van Nieuwenhuijzen, hoofd Multi-Asset bij NN Investment Partners, zei vrijdagochtend dat het nog niet te zeggen valt hoe lang en hoe diep de correctie op de beurzen zal zijn. Hij benadrukte echter dat dit een politieke crisis is en geen financiële crisis, zoals bij de val van de Lehman bank of de Europese kredietcrisis. Van Nieuwenhuijzen sluit niet uit dat de centrale banken nu meer geld in het financiële systeem zullen pompen.