Cloud opslag: aan wie vertrouwen EU-burgers hun data toe?
22 juni 2016 -
Blue Coat Systems heeft een online onderzoek onder 3.130 werknemers in diverse sectoren laten uitvoeren door onderzoeksbureau YouGov. In aanloop naar het ‘Brexit’-referendum werden werknemers gevraagd naar hun mate van vertrouwen in de opslag van werkgegevens in cloud-diensten in landen binnen en buiten de Europese Unie, zoals Gmail, Dropbox en Box.
Uit de resultaten blijkt dat Europese werknemers hun data liever toevertrouwen aan andere EU-lidstaten dan aan landen buiten de Europese Unie.
De Britse, Duitse en Franse respondenten werden gevraagd in welke landen zij hun werkgerelateerde data met vertrouwen zouden opslaan of hosten. Nu er deze week wordt gestemd over de ‘Brexit’ en op 25 mei 2018 de privacyrichtlijn General Data Protection Regulations (GDPR) van kracht gaat, is de vraag in welk land data in de cloud wordt opgeslagen een hot topic voor bedrijven die de half miljard EU-burgers bedienen.
Volgens de enquêteresultaten is 46 procent van de ondervraagde werknemers bereid om hun werkgegevens aan een EU-land toe te vertrouwen. Achttien procent zou elk land buiten de EU vertrouwen. Ruim een derde (36 procent) van de respondenten geeft aan dat het geen enkel land in het bijzonder vertrouwt als het gaat om de veilige opslag of hosting van hun data in de cloud. De belangrijkste onderzoeksbevindingen zijn:
Millennials wakkeren het gebruik van de cloud aan
Uit de resultaten blijkt dat 53 van alle Britse, Duitse en Franse werknemers voor hun werk gebruikmaken van cloud-applicaties. Frankrijk kent het hoogste niveau van cloud-gebruik (64 procent), en laat daarmee het Verenigd Koninkrijk (49 procent) en Duitsland (47 procent) achter zich. Het gebruik van de cloud voor werkdoeleinden wordt aangejaagd door millennials. 63 procent van alle respondenten tussen de 18 en 24 jaar maakte op hun werk gebruik van de cloud, in vergelijking met 59 procent voor werknemers van 25 tot 34 jaar, 55 procent voor werknemers tussen de 35 en 44 jaar, 48 procent voor werknemers van 45 tot 54 jaar en 47 procent van alle respondenten boven de 55 jaar.
Jongere werknemers geven blijk van een hoger vertrouwensniveau
Uit de enquêteresultaten blijkt dat jongere werknemers meer vertrouwen hebben in landen binnen de Europese Unie als het gaat om informatieopslag in de cloud. Dit staaft de bevindingen van andere enquêtes en doet vermoeden dat Britse jongeren tijdens het Brexit-referendum er eerder voor zouden stemmen om bij de Europese Unie te blijven. Werknemers in de categorie van 18 tot 24 jaar hadden het meeste vertrouwen in EU-lidstaten (55 procent), terwijl werknemers boven de 55 daar het minst vertrouwen in hadden (36 procent). Oudere werknemers (55+) tonen zich over het algemeen wantrouwender. 47 procent van hen zegt geen vertrouwen te hebben in de cloud-opslag van data in welk land dan ook. Bij werknemers tussen de achttien en 24 jaar lag dit percentage op 24 procent.
Britse respondenten slaan hun data het liefst in landen in de EU op
Sommige werknemers vertrouwen bijna geen enkel land als het gaat om de opslag van hun data.
Bijna twee keer zoveel respondenten in het Verenigd Koninkrijk geven aan EU-landen te vertrouwen in het hosten van hun data (40 procent) in vergelijking met landen buiten de EU (22 procent).
Het aantal Britse respondenten dat aangeeft vertrouwen te hebben in EU-lidstaten (40 procent) is hoger dan het aantal dat het Verenigd Koninkrijk vertrouwt (38 procent) als het gaat om de opslag van hun data in de cloud.
Van de Europese landen scoort Duitsland het beste. Van alle respondenten geeft 26 procent aan dat het er geen moeite mee heeft als hun data in dat land wordt opgeslagen, gevolgd door Frankrijk (21 procent) en het Verenigd Koninkrijk (twintig procent).
De EU-lidstaat die het slechtste scoort, is Spanje. Slechts zes procent van alle respondenten zegt hun data met vertrouwen in dat land op te slaan.
Britse respondenten hebben naast hun eigen land het meeste vertrouwen in Duitsland (achttien procent) en Zweden (achttien procent).
Duitse respondenten hebben het minste vertrouwen in andere EU-lidstaten
Duitse respondenten hebben het meeste vertrouwen in hun eigen land (43 procent), gevolgd door Zweden (veertien procent). Duitse respondenten gaven aan het minste vertrouwen te hebben in het Verenigd Koninkrijk (zeven procent) en Spanje (drie procent).
Franse werknemers zijn eveneens geneigd om hun data in hun eigen land te houden (45 procent). Alternatieven zijn Duitsland (zestien procent) en Zweden (veertien procent).
Wantrouwen jegens de Verenigde Staten
Uit de enquêteresultaten blijkt dat de meerderheid van de respondenten geen vertrouwen heeft in de Verenigde Staten als het aankomt op de opslag of hosting van hun data. Hieruit blijkt dat Europese burgers het eens zijn met het besluit van het Europese Hof van Justitie om de Safe Harbour-overeenkomst ongeldig te verklaren.
Slechts negen procent van alle respondenten zou op de Verenigde Staten vertrouwen voor de opslag of hosting van werkgerelateerde data.
Britse respondenten hebben het meeste vertrouwen in de Verenigde Staten (dertien procent) in vergelijking met Duitse en Franse respondenten. Van alle Duitse respondenten geeft slechts drei procent blijk van vertrouwen in de V.S.
Buiten de EU geniet China het kleinst aandeel in vertrouwen (een procent), gevolgd door Zuid-Afrika (twee procent), Rusland (twee procent) en Brazilië (2 procent).
Europese regelgeving
Robert Arandjelovic, directeur product marketing EMEA bij Blue Coat Systems: "De regelgeving van de Europese Unie zal radicaal veranderen met de introductie van de GDPR-richtlijn. De resultaten van deze enquête wijzen op een sterk wantrouwen jegens landen buiten de Europese Unie. De respondenten houden hun data het liefst binnen de EU. Dit sluit aan op de teneur van de nieuwe Europese wetgeving inzake databescherming. Een zorgwekkende ontwikkeling is dat bijna de helft van de respondenten geen enkel land vertrouwt wat betreft de opslag van hun data. Hieruit blijkt dat werknemers onvoldoende aandacht besteden aan het land waarin hun werkgerelateerde data wordt opgeslagen. Dit vertegenwoordigt een risico voor bedrijven."