zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Effecten gezondheidsbeleid slecht gemeten

2 juni 2016 - Hoewel het verband tussen gezondheid en presteren op het werk door de overgrote meerderheid van werkgevers (93 procent) wordt erkend, meet slechts dertien procent het effect van zijn gezondheidsstrategieën. In internationaal perspectief bezien heeft Nederland te kampen met grote uitdagingen op het gebied van vergrijzing en duurzame inzetbaarheid van personeel.

Dat blijkt uit een onderzoek van Aon onder ruim 500 HR- en risicomanagers uit 22 landen in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika).



Stress onder personeel bezorgt werkgevers kopzorgen
Stress en mentale gezondheid van het personeel zijn de gezondheids- en welzijnsthema’s die bijna twee derde (65 procent) van de respondenten benoemen als grootste bron van zorg, zowel nu als voor de toekomst. Desondanks beschikt slechts 32 procent van de werkgevers over een programma voor emotionele en/of psychologische gezondheid. Naast mentale gezondheid, is de fysieke conditie van werknemers het grootste probleem volgens meer dan de helft van de respondenten (53 procent). In een ongezonde levensstijl van werknemers ziet 49 procent de grootste bedreiging voor de prestaties van personeel.
"Hoewel stress en mentale gezondheidsproblemen aan de orde van de dag zijn en door werkgevers onderkend worden als het grootste gezondheidsprobleem, is het teleurstellend om te zien dat minder dan een derde van de respondenten hierop inspeelt met een gezondheidsprogramma voor emotionele of psychologische gezondheid," zegt Mario Hooglugt, Health Leader EMEA. "Ondersteuning en aandacht voor het mentale welzijn van werknemers is van essentieel belang om te zorgen dat ze gelukkig en productief blijven en niet verzuimen."

Beperkt budget
Een groot deel van de werkgevers (69 procent) zegt dat een beperkt budget voor hen de grootste uitdaging vormt bij het invoeren van gezondheidsstrategieën. "Het begint daarbij met erkenning van het belang van het onderwerp," zegt Hooglugt. "Het feit dat de overgrote meerderheid van werkgevers in de EMEA-regio een verband ziet tussen de gezondheid van werknemers en hun prestaties, is bemoedigend." Volgens Hooglugt is er echter nog een lange weg te gaan. "Het is van belang dat werkgevers een strategie invoeren om werknemers te ondersteunen en de effecten van het programma te meten. Pas dan kun je met zekerheid stellen dat het bevorderlijk is voor het behalen van het de bedrijfsdoelstellingen."

Persoonlijke financiën aandachtspunt voor werkgever
Volgens Aon is ‘financiële gezondheid’ een onderwerp dat steeds vaker ter sprake komt. Naar verwachting gaan werkgevers dit in toenemende mate meenemen in de  gezondheidsprogramma's die zij beschikbaar stellen. "Veel werkgevers begrijpen dat financiële problemen van invloed zijn op het welzijn, stressniveau en prestatievermogen van de werknemer," aldus Hooglugt. Uit het onderzoek blijkt dat 23 procent van de werkgevers zich oriënteert op een programma dat werknemers helpt hun financiën beter te beheren.
Het gebruik van data en analyses om goed gefundeerde beslissingen te nemen op basis van de specifieke behoeften en omstandigheden van een organisatie, kan een verandering teweegbrengen in de werknemersgezondheid en personeelskosten. Hooglugt: "Ook draagt het bij aan het vormgeven van de werkgeversstrategie voor de toekomst."

Opmerkelijke verschillen tussen verschillende regio’s
Het onderzoek toont opvallende verschillen tussen landen en sectoren in de organisatorische benadering van werknemersgezondheid.

Verhogen van productiviteit en prestaties grootste prioriteit
Werkgevers geven aan onder andere de volgende prioriteiten hebben: het verhogen van de productiviteit en de prestaties van het personeel (52 procent), het aantrekken en behouden van talent (51 procent), het verbeteren van de werknemersbetrokkenheid (49 procent) en kostenvermindering of -beheersing (44 procent). Zij maken zich veel minder zorgen over het omgaan met langdurig verzuim (vier procent), het ontwikkelen van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bedrijf (vier procent) en het managen van arbeidsmobiliteit (zeven procent).
De belangrijkste gezondheids- en welzijnsproblemen komen bij Nederlandse bedrijven vaker voor dan bij bedrijven uit andere landen in de EMEA-regio. Tegelijkertijd doen Nederlandse bedrijven minder om ze aan te pakken. Voor Nederlandse werkgevers is er op bepaalde punten snel winst te behalen op het gebied van gezondheid. Bewustwording  en acceptatie van werknemers voor de inzet van gezondheidsprogramma's is echter het grootste obstakel voor de succesvolle invoering van deze programma’s.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Negen van de tien jonge vrouwen hebben stressklachten
 Nederlander monitort gezondheid 'smart'
 Inzicht in verzuim is de eerste stap naar een gezonde organisatie
 Te weinig aandacht voor psychische problemen als oorzaak van verzuim
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10