zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwen in zorg en onderwijs verdienen stukken minder dan mannen

12 mei 2016 - Vrouwen verdienen per jaar gemiddeld nog altijd 1.664 euro minder dan hun mannelijke collega’s. Daarmee heeft Nederland alsnog een relatief kleine loonkloof (vijf procent). In de zorg sector en het onderwijs is er sprake van een grotere kloof tussen mannelijke en vrouwelijke salarissen, het verschil is hier vijftien procent.

In de bouwsector is er geen sprake meer van een kloof en verdienen mannen en vrouwen evenveel. In vergelijking met andere landen is de loonkloof in Nederland kleiner. In Duitsland verdienen mannen gemiddeld 25 procent meer en in de UK 22 procent meer. Dat blijkt uit de jaarlijkse Loonwijzer/Monsterboard WageIndex.


 
Zorg en onderwijs
Zowel voor het onderwijs als de zorg geldt dat deze sectoren gedomineerd worden door vrouwelijke medewerkers. Verrassend is het om die reden dat er hier nog altijd sprake is van een flinke salariskloof tussen beide seksen. Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer: "Het is jammer dat er zo’n grote loonkloof is in de sectoren waar juist veel vrouwen werken, maar dit kan verschillende redenen hebben. Als de mannen in deze organisaties vooral bestuursfuncties bekleden en de vrouwen vooral de uitvoerende en zorgende functies invullen, dan is het begrijpelijk dat zij in andere functies ook een ander salaris verdienen. Maar het kan ook zijn dat vrouwen in deze sectoren werken omdat hier veel mogelijkheden zijn om parttime te werken. Daar betalen ze een prijs voor, letterlijk in dit geval in de vorm van een lager salaris."
 
Loonkloof in de ICT onder de loep
Naast de gezondheidszorg en het onderwijs, is er ook in de private sector sprake van loonkloven, bijvoorbeeld in de juridische sector (verschil van elf procent), de financiële sector (ook elf procent) en de ICT branche (acht procent). Als u de ICT sector onder de loep neemt, is te zien dat vrouwen in de functie van IT technicus negen procent meer verdienen dan mannen, maar als manager verdienen zij tien procent minder. Mannelijke sales professionals in de ICT zijn het afgelopen jaar fors meer gaan verdienen. Zij gingen van 13,90 euro per uur omhoog naar 17,30 euro per uur in 2015. Maar vrouwen in dezelfde functie zijn maar 0,6 euro gestegen in uurloon. Door deze specifieke ontwikkeling is de loonkloof voor sales functies in de ICT in een jaar tijd van zes procent naar 21 procent gegroeid. Vrouwen ontvingen in de ICT wel vaker een winstuitkering dan mannen; dertien procent van de vrouwen versus acht procent van de mannen.

Kleinere loonkloof
Gian Zandonà, managing director van Monsterboard: "Iedereen zal het met me eens zijn als ik zeg dat een loonkloof nooit wenselijk is, maar het is wel goed om te zien dat Nederland het beter doet dan omliggende landen. Kijkend naar de IT sector zien we dat de gemiddelde loonkloof kleiner wordt de laatste jaren. Dat is positief, maar het kan ook altijd beter. Wilt u hogerop? Wilt u uw salaris verbeteren? Dat heeft u, ook als vrouw, zelf in de hand. Durf te vragen en uzelf te promoten! Vrouwen zijn hierin vaak minder assertief dan de meeste van hun mannelijke collega’s maar dat is nergens voor nodig."

De Loonwijzer/Monsterboard WageIndex
De Loonwijzer/Monsterboard WageIndex is het resultaat van de jarenlange relatie tussen Monsterboard en Stichting Loonwijzer en hun gezamenlijke behoefte aan een transparante arbeidsmarkt. Loonwijzer is een onafhankelijke non-profit organisatie die data over lonen in 89 landen onderzoekt en vergelijkt. De Nederlandse data zijn gebaseerd op 230.000 ingevulde enquêtes. Monsterboard is marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent. Samen geloven beide partijen dat deze Index meer openheid creëert in ‘de wereld van werk’.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouwen maken zich meer zorgen over hun financiële toekomst dan mannen
 Hoe wordt u een succesvolle zakenvrouw? Zes tips.
 Vrouwen hebben meer burn-outs dan mannen
 Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen
 
 
reacties
 
E.Acosta  |   | 
12-05-2016
 | 
14:16 uur
JA,JA,wel tegen andere landen roepen dat ze de vrouwen rechten niet moet vergeten!!!!
Ja Nederland hebben uw vrouwen ook niet de recht hetzelfde te verdienen,als de Nederlandse man.
Maar al jaren gebeurd het hier in dit land.
Vergeet in ding niet!!iedereen is gelijk en verdient ook zo,n behandeling te krijgen.

En dat heet rechten!!!!!!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10