9 mei 2016 -
Veel mensen zeggen vol trots van zichzelf dat ze ‘workaholic’ zijn. Lange dagen op kantoor zijn onderdeel van de hedendaagse werkcultuur en worden gezien als teken van succes. Maar achter deze werkverslaafde façade schuilt ook gevaar, zo schrijft Express.be.
Werkverslaving wordt gedefinieerd als: ‘het overbezorgd zijn over werk, gedreven worden door een sterke en oncontroleerbare drang naar werken en zoveel energie in het werk steken dat het privéleven en de gezondheid hieronder lijden.’
Acht procent is workaholic
Werkverslaving wordt in wetenschappelijke kringen dan ook steeds vaker gezien als een serieuze aandoening. Uit een Noors onderzoek blijkt dat Scandinavië, een regio die bekend staat om zijn goede werkomstandigheden en dito sociaal stelsel, naar schatting zo’n acht procent workaholics telt, een zorgwekkend aantal. Hoewel er geen harde cijfers beschikbaar zijn wordt aangenomen dat dit percentage in landen met een zwakker sociaal beleid nog hoger ligt.
Zeven vragen
Het Noors onderzoek liet meer dan 1.000 respondenten een score van een tot vijf invullen op zeven verschillende vragen die betrekking hebben tot werkstress. De vragen waren gebaseerd op de Werkverslavingsschaal van Bergen
Het invullen van een hoge score (vier of vijf) bij minstens vier van die zeven criteria duidt op werkverslaving. Wie zich in meerdere van deze factoren herkent, kan het dus beter een stapje terug doen.
De zeven criteria voor werkverslaving zijn de volgende:
Denkt u soms na over hoe u meer tijd vrij kunt maken om te werken?
Besteedt u veel meer tijd aan uw werk dan eerst dacht?
Heeft u ooit gewerkt om gevoelens van schuld, depressie of angst te verdrijven?
Is u ooit aangeraden om minder tijd aan uw werk te besteden, zonder dat u dat deed?
Als u van uw werk wordt afgehouden, raakt u gestresst?
Geeft u de voorrang aan werk en laat u hobby’s, vrije tijd en/of sport links liggen?
Heb u ooit zo hard gewerkt dat dit een negatieve invloed had op uw gezondheid?
Behandeling
Het probleem lijkt vooral te gedijen omdat mensen het zelf niet serieus lijken te nemen. Mensen zien werkverslaving niet als een probleem dat een behandeling behoeft. Therapieën en andere twaalfstappenprogramma’s kunnen werkverslaafden wel degelijk helpen. Echter is tot op de dag van vandaag niet bekend welke behandelingen het meest efficiënt zijn.
Bron:Express.be