Oost-Europese developers verhogen werkethos in Nederlands scrumteam
6 mei 2016 -
Waar het Nederlandse team wordt uitgebreid met developers uit Oost-Europa, ontstaat een hogere werkethos. Naast het feit dat er uiteraard met meer ontwikkelaars meer werk verzet kan worden, is dit een van de meest genoemde positieve effecten van een samengesteld team.
Dit stelt Huxley IT dat onderzocht hoe samengestelde teams functioneren. Vanwege het tekort aan developers in Nederland wordt steeds vaker naar het potentieel buiten de landsgrenzen gekeken. Nederlandse scrumteams met developers uit Oost-Europa zijn op dit moment sterk in opkomst.
De arbeidsmarktkansen voor Oost-Europese developers zijn in de betreffende landen relatief laag. Andere verklaringen voor het hoge werkethos van Oost-Europese expats zijn te herleiden uit hun drijfveren om in Nederland aan de slag te gaan. Zo zijn zij geïnteresseerd in een baan in Nederland vanwege de financiële voordelen, het vooruitzicht van hoogstaande educatie en de internationale ervaring die ze kunnen opdoen.
Complementair aan elkaar
In de samengestelde teams is terug te zien dat Oost-Europeanen een andere achtergrond hebben wat betreft ervaring en opleiding. Daarnaast werken Oost-Europese developers graag in een vaste werkverdeling aan duidelijk afgebakende taken. Dit wordt als positief beoordeeld, onder voorwaarde dat dit goed wordt afgestemd binnen het scrumteam. Ten aanzien van de wensen van carrièrestappen zijn de Nederlanders en Oost-Europeanen ook complementair aan elkaar. Vaak kiezen Nederlandse ontwikkelaars voor het verbreden van hun scope naar managementtaken of business-analyse terwijl de Oost-Europeanen over het algemeen meer technisch de diepte in gaan.
Uitdagingen
Naast positieve effecten van een samengesteld scrumteam zijn er ook een aantal uitdagingen naar voren gekomen in het onderzoek. Deze hebben vooral betrekking op de verschillen ten aanzien van communicatie, cultuur en sociale interactie. Denk hierbij aan een taalbarrière, omgang met hiërarchie, mate van openheid en behoefte aan contact na werktijd.
Joël Bennett, manager van de IT-divisie bij Huxley: "Het tekort aan Nederlandse developers wordt steeds nijpender. Uit het onderzoek ‘Digitaal vakmanschap’ blijkt dat 38 procent van IT-vacatures een vraag naar ontwikkelaars betreft. De invulling van deze vacatures is superbelangrijk, aangezien development sterk samenhangt met innovatie en de Nederlandse economie. Goede experts uit het buitenland zijn dan ook meer dan welkom. Om te zorgen dat een samengesteld team topprestaties neerzet, is een goede teamdynamiek cruciaal. Dit gaat verder dan alleen de technische afstemming. Minstens zo belangrijk is een prettige werkomgeving. Pas als iemand werk doet dat hij leuk vindt in een omgeving waar hij ‘happy’ is, komt iemand echt tot z’n recht."