Dekkingsgraad: stijging helpt pensioenfondsen nog niet uit gevarenzone
3 mei 2016 -
De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de maand april met één procentpunt gestegen van 96 procent naar 97 procent. De belangrijkste reden voor deze stijging is de lichte stijging van de lange rente. De beleidsdekkingsgraad, die gebaseerd is op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden en die leidend is voor kortingen of indexatie, bleef in april stabiel op 102 procent.
De beleidsdekkingsgraad bevindt zich nog steeds onder het vereiste niveau waardoor er sprake is van een dekkingstekort. Daarmee zijn pensioenkortingen in de toekomst een steeds reëler scenario. Dit blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt.
Toekomstige pensioenkortingen nog niet van de baan
Van een dekkingstekort is sprake bij een beleidsdekkingsgraad lager dan circa 104,3 procent. Die beleidsdekkingsgraad wordt berekend als een voortschrijdend gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over twaalf maanden. Door de gedaalde actuele dekkingsgraad de afgelopen maanden, daalt de beleidsdekkingsgraad op termijn dus waarschijnlijk verder.
Een dekkingstekort heeft mogelijke pensioenkortingen tot gevolg. De eerste fondsen hebben al aangekondigd dat kortingen in 2017 niet uitgesloten zijn. Omdat de positie aan het eind van het jaar bepalend is, heeft deze verslechtering voor de meeste fondsen pas in 2017 effect. Impact op de pensioenuitkeringen is er op dit moment nog nauwelijks.
"Ondanks de lichte verbetering van de omstandigheden zijn de fondsen er nog niet," zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. "De komende periode wordt het spannend of kortingen afgewend kunnen worden. De periode om nog te herstellen wordt echter steeds korter."
Verplichtingen gedaald
Met name de lange rente steeg in april, onder meer door de uitspraak van de Europese Centrale Bank om de rentetarieven niet de wijzigen. De rente op de lange termijn steeg in april met ongeveer twintig basispunten, waardoor de verplichtingen per saldo met bijna drie procent daalden.
Vermogen eveneens gedaald
Als gevolg van de gestegen rente voor de langere looptijden, daalde de waarde van de (langlopende) vastrentende waarden. De obligatieportefeuille daalde met 3,6 procent. Op de wereldwijde aandelenmarkten ontstond in april een beperkte winst van bijna een procent. Vastgoed deed het in april niet goed; de vastgoedportefeuille daalde met ongeveer drie procent. De waarde van de totale beleggingsportefeuille daalde in april met bijna twee procent.
Het is fijn dat door een hogere rente de pensioenfondsen wat uit de problemen zijn. Alleen verschuift het probleem zich nu naar de overheid die steeds meer rente moet gaan betalen over haar staatsschulden...
Uiteindelijk zijn wij diegene die dit soort staatsschulden zullen moeten opvangen. dus de pensioenfondsen uit de problemen alleen is het hier nog niet mee opgelost.
Uiteindelijk zijn wij diegene die dit soort staatsschulden zullen moeten opvangen. dus de pensioenfondsen uit de problemen? Ik vind dat het hier niet mee is opgelost.