zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Weinig aandacht jonge ouders voor financiële risico's overlijden

3 mei 2016 - Drie kwart van alle jonge ouders vreest te moeten bezuinigen als de partner plotseling overlijdt. Tegelijkertijd zegt ook bijna een derde niets geregeld te hebben voor de nabestaanden. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Aegon. Het is opvallend dat juist mensen die in een financieel kwetsbare fase zitten zo weinig aandacht hebben voor geldzaken voor de lange termijn.

Als een ouder wegvalt door overlijden, heeft dit vaak grote financiële gevolgen voor de nabestaanden. Veel mensen denken hier liever niet over na. In het rooster van jonge gezinnen, waarin kinderopvang, school, feestjes, sport en muziekles elkaar afwisselen, is het zóéken naar momenten om eens met geldzaken aan de slag te gaan. Aan een overlijdensrisicoverzekering die jonge gezinnen financieel beschermt, komen de ouders niet toe in hun drukke leven.



Versobering
Aegon liet GfK onder 1500 Nederlanders peilen wat zij geregeld hebben voor hun nabestaanden in geval van overlijden. Van de jonge gezinnen heeft maar een derde een overlijdensrisicoverzekering. Eenzelfde percentage geeft aan helemaal niets te hebben geregeld voor hun nabestaanden, onder wie minderjarige kinderen. Maar veertien procent denkt dat het huidige vermogen voldoende is om een overlijden financieel op te vangen. 32 procent denkt dat de overblijvende partner en de kinderen niet in dezelfde woning kunnen blijven wonen na overlijden.
 Vroeger kon het weggevallen van inkomen tamelijk goed worden opgevangen met uitkeringen van de overheid en met een collectieve pensioenregeling. Maar door de versobering van bijvoorbeeld de ANW en nabestaandenpensioenen, is het noodzakelijk om te checken welk inkomen resteert bij het overlijden van een partner ¬- zeker in het geval van kinderen. Hoewel het bewustzijn er wel is, ontbreekt de actie om er wat aan te doen. Opvallend is trouwens dat zes procent van de ondervraagden zegt voor hun nabestaanden te zorgen met een uitvaartverzekering. Maar een uitvaartverzekering voorziet niet in de opvang van inkomensachteruitgang.

Niet gecheckt
Als andere middelen en voorzieningen ontbreken, is een overlijdensrisicoverzekering de meest eenvoudige oplossing om inkomensterugval bij overlijden te voorkomen. Die moet dan wel regelmatig gecheckt worden op de huidige situatie. Uit een eerder onderzoek van Aegon bleek al dat mensen geïnteresseerd zijn in geldzaken zolang het om dringende en actuele financiële zaken gaat. Denk aan het saldo op de betaalrekening of brieven van de Belastingdienst. Maar zodra het om geldzaken voor de lange termijn gaat, om financiële planning dus, zakt de belangstelling dramatisch. Nederlanders vinden planning vaak maar saai, tijdrovend en moeilijk.
 
Enkele uitkomsten
Onderzocht zijn gezinnen met minderjarige kinderen.
 
 
  • Van alle gezinnen heeft 34 procent een overlijdensrisicoverzekering (orv).
  • Van alle gezinnen heeft 31 procent niets geregeld bij overlijden.
  • Van de gezinnen zónder een orv heeft 53 procent ‘iets’ geregeld, 47 procent niets.
  • Van de gezinnen denkt 16 procent voldoende vermogen te hebben om een overlijden financieel op te vangen. 32 procent denkt dat de overblijvende partner zal moeten verhuizen.
  • Van de gezinnen zonder een orv heeft 39 procent er nog niet over nagedacht.
  • Van de gezinnen met een orv denkt 23 procent ‘zeker’ te moeten bezuinigen als de ander overlijdt. Bij de gezinnen zonder een orv is dat 32 procent.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nabestaanden ongewenst opgezadeld met digitale nalatenschap
 Mogelijke meer doden door toenemende werkdruk
 Nabestaanden dupe van baanwisseling
 CNV wil vierdaagse werkweek voor beide ouders
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10