2 mei 2016 -
Er is een duidelijk verschil tussen werktijd en productiviteit. Dat blijkt uit een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) over de werkefficiëntie van de arbeidsbevolking, zo schrijf Express.be. Het onderzoek toonde aan dat de langste werkdagen niet tot de hoogste productiviteit leidden.
Het Oeso-onderzoek toonde onder meer dat Griekse werknemers jaarlijks gemiddeld meer dan 2.000 arbeidsuren maken. In Duitsland zakt dat gemiddelde tot ongeveer 1.400 uur.
"Toch blijkt de productiviteit in Duitsland 70 procent hoger te liggen dan in Griekenland," geeft journalist Callum Williams in het magazine The Economist aan. "Dat resultaat kan verrassend lijken, maar toch kan een logische verklaring worden gevonden."
Economische ontwikkeling
"Werknemers die verplicht worden om twaalf uur op de werkvloer aanwezig te zijn, worden gemakkelijker met momenten van verstrooidheid geconfronteerd. Collega’s met kortere werkdagen zouden zich daarentegen veel gemakkelijker op hun taak kunnen concentreren. Bovendien leidt een rustiger arbeidsregime tot minder stress," aldus Williams. "Adam Smith gaf al aan dat een gematigde inzet langer op een constant niveau kan worden volgehouden en benadrukte dat daarmee niet alleen de gezondheid wordt beschermd, maar op termijn ook kwalitatief het beste werk zal worden afgeleverd."
Williams stelt wel dat ook rekening moet worden gehouden met de economische ontwikkeling. "In rijkere landen kan de werknemer terugvallen op een grotere kapitaalinvestering, een betere infrastructuur en een beter beleid, waardoor hij in hetzelfde tijdsbestek een grotere productie kent dan collega’s uit armere regio."
Bron:Express.be