Beleggingsvertrouwen neemt toe, met dank aan Draghi … ?
29 april 2016 -
Bij de laatste peiling, eind maart, was het beleggingsvertrouwen van Nederlanders - ten opzichte van een kwartaal eerder – per saldo gestegen. Dat blijkt uit het Robeco Nationaal Beleggingspeil. De stijging werd ingegeven door het herstel dat zich op de beurzen in februari en maart voltrok.
Ten opzichte van de beginmeting van december 2014, toen Robeco startte met de maandelijkse peilingen onder Nederlanders met een beschikbaar vermogen van minimaal 5.000 euro, is het Nationaal Beleggingspeil zespunten gestegen. Het staat nu op het hoogste niveau sinds mei 2015. Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco: "We hebben de afgelopen maanden een rebound op de beurs gezien, en dat heeft positief uitgewerkt op het sentiment. De stijging van het sentiment, dat vaak grotendeels de AEX volgt, had echter ook lager kunnen uitpakken. Het herstel op de beurzen was immers niet volledig. Ook is het toenemend pessimisme over een eventuele recessie in de VS mijns inziens niet terug te zien in het Nederlandse beleggerssentiment."
Grilligheid
De grilligheid die de beurzen zo kenmerkt, is de laatste maanden nauwelijks meer terug te vinden in het verloop van de barometers van het Robeco Nationaal Beleggingspeil. Cornelissen "Wellicht is er ook sprake van een zekere mate van gewenning als beursschokken elkaar in relatief korte tijd opvolgen. Mede daardoor kijken beleggers tegenwoordig meer naar de lange termijn."
Daarnaast speelde volgens Cornelissen het doortastende optreden van ECB-voorzitter Draghi in maart een belangrijke rol: "Ondanks sterke geluiden dat de maatregelen van de Europese Centrale Bank hun effectiviteit hadden verloren, durfde Draghi het aan om voet bij stuk te houden en extra stimuleringsmaatregelen te nemen. Dat heeft beleggers een hart onder de riem gestoken, en dat konden ze wel gebruiken."
Werken de belastingmaatregelen ter stimulering?
Robeco stelde in het onlangs gehouden onderzoek - naast de reguliere vragen om het sentiment te meten - ook een aantal specifieke vragen over belastingmaatregelen. Zo vroegen we of de belastingverlaging van begin dit jaar door de Nederlandse burger werd gemerkt. Dat is amper het geval. Cornelissen: "Dat is voor mij geen verrassing. Een deel van de maatregelen kunt u ook pas merken in 2017 en de maatregelen die u op u loonstrook in januari had moeten merken, kwamen pas later door uitvoeringsprobleme.n."
Helikoptergeld
Ook vroegen de schrijvers van dit stukwat Nederlanders zouden doen als ze per maand 200 euro helikoptergeld gratis op hun rekening zouden krijgen gestort. Van helikoptergeld is sprake als de ECB de geldpers aanzet en bijna letterlijk bankbiljetten uitstrooit. De hoogste scores kregen ‘op een spaar- of beleggingsrekening zetten’ en ‘extra aflossen van hypotheek’. Cornelissen: "Voor de voorstanders van het instrument helikoptergeld moet het een teleurstelling zijn dat veel mensen dit geld op een spaarrekening willen zetten, want daar is het nu net niét voor bedoeld. Helikoptergeld is bedoeld om de economie te stimuleren."
Hoopvol
Cornelissen vindt het daarentegen hoopvol dat een meerderheid van de Nederlanders bij een verdere daling van de benzineprijs aan de pomp, het idee niet afwijst om tien eurocent meer te blijven betalen als dat geld door de overheid wordt gebruikt voor investeringen in duurzame energie. Met name jongeren vinden dat een goed idee.
Prioriteit overheid
Tot slot werd gevraagd waar de overheid prioriteit aan zou moeten geven in 2016. Hierop scoorde gezondheidszorg het hoogst (58 procent) en onderwijs en wetenschappen veel lager (32 procent). "Typisch een score van een vergrijzende maatschappij. Eigenlijk zouden onderwijs en wetenschappen het hoogst moeten scoren, want daar moet onze welvaart op lange termijn vandaan komen," aldus de Robeco-hoofdeconoom.