Tij keert voor opkomende obligaties in harde valuta’s
28 april 2016 -
De risicopremies op opkomende obligaties in harde valuta’s (EMD HC) zijn ten opzichte van de rentes op Amerikaanse staatsleningen nog historisch hoog op ongeveer 400 basispunten, zelfs na de opmars van 100 basispunten sinds februari, aldus NN Investment Partners (NN IP).
De stijging startte op het hoogste punt in de afgelopen zes jaar. Dit wil zeggen dat de waarderingen van EMD HC nog steeds aantrekkelijk zijn, vooral in vergelijking met de huidige rentes op staatsobligaties in de G3-economieën, aldus NN IP.
Marco Ruijer, Portefeuillemanager van de Emerging Market Debt Hard Currency-strategieën bij NN Investment Partners, licht toe: "Voor opkomende markten waren de afgelopen paar kwartalen een ware achtbaanrit en de kans is groot dat de volatiliteit nog wel even zal aanhouden. Voor EMD HC zijn de olieprijs en de plannen van de OPEC, de ontwikkelingen in China en de verwachte rentestappen van de Amerikaanse Federal Reserve de belangrijkste zaken om in de komende weken en maanden in de gaten te houden."
Betere tijden
"Er liggen betere tijden voor EMD in het verschiet. De fundamentals laten een aantal positieve punten zien in de vorm van een verbetering van inkoopmanagersindices, vrijwel over de hele wereld. Het lijkt erop dat de wereldwijde zorgen verder zullen afnemen, omdat er enige stabilisatie te zien is. Volgend jaar kan de groei in opkomende markten eindelijk wat herstellen en dat belooft veel goeds voor deze beleggingscategorie. Daarnaast zal de depreciatie van opkomende valuta’s in de afgelopen jaren een pluspunt zijn voor de netto-exportposities, terwijl de recente valutastijgingen de schuldindicatoren enigszins zullen verbeteren."
Lage rente
De technische factoren verbeteren als gevolg van meer instroom van zowel particuliere als institutionele beleggers. Volgens NN IP kan deze instroom verder toenemen als de rentes in ontwikkelde markten laag blijven en de fundamentals blijven verbeteren. De liquiditeit is echter nog een probleem; gedurende de dalende markten in de eerste zes weken van dit jaar was het bijna onmogelijk om obligaties tegen een redelijke prijs te verkopen. Toen de markt herstelde, was erg moeilijk om obligaties te kopen, wat leidde tot volatiliteit.