zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wie is de betere leider? De harde vrouw of de gevoelige man?

28 april 2016 - In China worden vrouwelijke en mannelijke leiders die niet in de eeuwenoude stereotyperingen passen ‘harde vrouw’ en ‘gevoelige man’ genoemd. Welke van de twee presteert beter op de werkplek? Wie heeft er meer succes in het managen van teams? Het sterke, agressieve type of het gevoelige en rustige type?

Jean Lee en Enoch Li gaan op Forbes in op die vraag. De literatuur omtrent leiderschap toont duidelijk aan dat leidinggeven vooral gezien wordt als mannelijke taak, en dat er dus een stereotype voorkeur heerst voor mannelijke eigenschappen. Vrouwen worden daardoor geconfronteerd met het dilemma evenwicht te vinden tussen hun vrouwelijkheid en mannelijk leiderschapsgedrag. Mannelijke leidinggevenden hoeven alleen maar blijk te geven van kracht om gezien te worden als effectieve leiders terwijl vrouwen zowel gevoeligheid als kracht aan de dag moeten leggen.


 
Onderscheid tussen de seksen vervaagt
Vroeger was het duidelijk: een man was mannelijk, een vrouw vrouwelijk. Maar na alle sociale en culturele veranderingen die plaats hebben gevonden, is het ooit zo duidelijke onderscheid tussen de seksen vervaagd. Mensen die zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen hebben, die zowel assertief als toegeeflijk zijn, worden daarom vaak omschreven als androgyn. En juist deze mensen zien medewerkers als meest consistente en effectieve leidinggevenden. Dit geldt overigens met name voor werknemers die zelf ook zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen hebben. Werknemers met voornamelijk vrouwelijke eigenschappen geven juist de voorkeur aan een mannelijke leider. Om de beste leidinggevende voor het team te kiezen, is het dus van belang eerst te weten of het team voornamelijk mannelijk, vrouwelijk of androgyn is.
 
Transformationeel leiderschap
Tenslotte is wél aangetoond dat androgyn leiderschap sterk gerelateerd is aan transformationeel leiderschap. Voor zowel mannelijke als vrouwelijke leidinggevenden is het dus belangrijk zowel hun mannelijke als vrouwelijke kanten in te zetten. Daarnaast is het van belang dat ze flexibel genoeg zijn om verschillend  te reageren op hun verschillende medewerkers. De een heeft nu eenmaal een ‘mannelijke’ aanpak nodig, de andere een ‘vrouwelijke’. En welke leidinggevende kan die nu beter verdelen dan iemand die beide kanten in zich heeft?

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier tips om een nog betere leidinggevende te zijn
 Leiderschap: vrouwen meer Future Proof dan mannen?
 De echte waarde van coachend leiderschap
 Staan echte leiders op in crisissituaties?
 
 
reacties
 
PWJM  |   | 
28-04-2016
 | 
12:53 uur
Androgyn leiderschap heeft de toekomst
Henk van Ouwerkerk  |   | 
28-04-2016
 | 
16:54 uur
Of je nu man, vrouw, homosexueel of transgender bent. Mijns inziens mag dat geen verschil maken in leiderschap en dat doet het volgens mij ook niet. De praktijk laat dit wel zien.
jp  |   | 
9-05-2016
 | 
08:57 uur
Een ''watje'', een ''tang'' of iets er tussenin van welk geslacht of afkomst ook lijkt mij niet wezenlijk. In een bepaalde context kan iedere leider excelleren en ook: in een bepaalde context kan een goede leider falen. Een authentieke leider met relatief veel ''gereedschap'' (van ''watje'' tot ''tang'') staat alleen weer op, leert en is eerder beter geworden dan slechter. Een blijvend lerende ''whatever'' leider in de goede context...niet eens zo onmogelijk toch ?!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10