Nationale Politie zet als eerste social media in bij langdurig verzuim
13 april 2016 -
De Nationale Politie gaat social media inzetten om collega’s die al langere tijd ziek thuis zitten in contact te houden met hun collega’s. De gedachte is dat zieke collega’s gemakkelijker kunnen re-integreren als zij niet eerst geïsoleerd zijn geraakt.
De Nationale Politie kampt met een ziekteverzuim van ongeveer zeven procent (gemiddeld in Nederland 3,8 procent). Duizenden politiemensen zijn langdurig ziek thuis waardoor het contact met hun collega’s verloren dreigt te gaan en er een drempel ontstaat om terug te keren.Collega’s verantwoordelijk voor onderhouden van contact
Pilot
In de pilot worden ongeveer vijftien zieke collega’s binnen evenzovele social communities verbonden met hun (vroegere) directe collega’s. Het bevorderen van persoonlijk contact, naast het digitale contact, staat daarbij centraal.
Onderzoek laat zien dat het ziekteverzuim binnen organisaties aanzienlijk kan dalen als collega’s 'onderlinge betrokkenheid' tonen. Met de inzet van het platform wordt het accent gelegd op het in stand houden van contacten tussen collega’s. De zieke collega kiest zelf met wie hij tijdens zijn ziekte in contact wil blijven. Door deel te nemen aan een community accepteert een collega van een zieke medewerker een eigen rol, namelijk om met de zieke in contact te blijven gedurende diens ziekte.
Langdurig verzuim
Honderdduizenden werknemers zitten langdurig ziek thuis. Voor velen geldt dat het gebrek aan sociaal contact met hun collega’s misschien nog wel erger is dan de ziekte zelf. Dat is geen onwil van collega’s of van de zieke zelf, maar ontstaat door de omstandigheden: Soms op advies van de behandelend arts, soms door een sluimerend arbeidsconflict, soms door drukte van de werkende collega’s. Scribe noemt deze visie ‘van Poortwachter naar Deuropener’.