12 april 2016 -
Het populaire gezelschapsspel Monopoly bestaat al langer dan 80 jaar en fascineert nog steeds jong en oud. Volgens Philip E. Orbanes, auteur van ‘Monopoly, Money, and You’, introduceert het spel velen voor de eerste maal met financieel management en onderhandelingstechnieken. Het spel biedt dan ook lessen voor zakelijk succes, zo schrijft Express.be.
Dit zijn volgens Orbanes de vijf belangrijkste Monopoly-lessen:
1. Diversificatie
Monopoly leert ons het belang van beleggingen spreiden en u niet enkel op ‘het grote geld’ te concentreren. De beste beleggingen in het spel zijn niet de dure donkerblauwe regio’s, maar de oranje. Toch kunt u het spel alleen winnen als u naast een kleur ook enkele spoorwegen en strategische eigendommen bezit.
2. Geldmanagement
Iemand die op zijn geld blijft zitten, wint nooit met Monopoly. Hetzelfde geldt voor het echte leven: als u genoegen neemt met de interesten van de bank, zal uw vermogen nooit veel groeien. Alleen door risico’s te nemen, kunt u rijk worden – en dat betekent een balans vinden tussen geld omzetten in activa en liquiditeit opzij zetten voor noodgevallen.
3. Rendement
Elk eigendom in Monopoly heeft een bepaalde kans om een rendement te genereren. Groen biedt laag rendement, oranje en rood hoge. De spoorwegen worden het meest bezocht, maar kunnen niet ontwikkeld worden. Monopoly dwingt spelers om na te denken over kansen en returns op beleggingen.
flickr Ahmad Nawawi
4. Eigendunk en de storingsfactor
In Monopoly mag u – net als in het zakenleven – nooit op uw lauweren rusten. Een speler die zwak lijkt, kan mits een goede strategie het spel opeens overhoop gooien als zijn concurrenten zelfvoldaan naar hun eigendommen zitten te kijken. Dat geldt ook voor het echte leven, zoals de geschiedenis van Xerox, Kodak, MySpace, Yahoo of Nokia duidelijk aantonen.
5. Onderhandelen.
Het financieel aspect van Monopoly is slechts de helft van het verhaal. De onderhandelingen vormen de andere helft. Sociale competenties zijn cruciaal voor uw succes in Monopoly, maar ook voor uw carrière en persoonlijk leven.
Bron:Express.be
Diversificatie helemaal waar. Ik merk dat je vaak wint met de Kalverstraat en Leidsestraat maar als je alleen op Amsterdam richt dan kan het je bedrijf kosten :) Mooie beeldspraak voor het zakenleven...
Op deze manier van kinds af aan al geleerd te kiezen en delen... Ga je vol goede moed voor de duurste aankopen om er winst uit te halen kan het goed zijn dat iemand het laatste aandeel voor je neus wegkaapt. Daarom is het beter om veel te bezitten waar de ander niet zoekt. Veel van de gemiddelde straten waar iedereen langskomt bezitten is vaak nog slimmer!