1 april 2016 -
De bestuurders van ABN Amro, ING Bank en de Rabobank onderstrepen het belang van circulair ondernemen. Dat lieten de drie grootbanken onlangs weten in een gezamenlijk verklaring. Circulaire bedrijfsmodellen zorgen ervoor dat het bedrijfsleven op termijn minder afhankelijk zal zijn van primaire grondstoffen. Daarnaast biedt het een oplossing voor de groeiende hoeveelheid afval die door de samenleving geproduceerd wordt.
De drie banken willen de omschakeling naar de circulaire economie versnellen en doen dat onder andere door ondernemers te helpen. Wiebe Draaijer, voorzitter Raad van Bestuur Rabobank: "Afgelopen jaar hebben we met de Circular Economy Challenge negen ondernemers geholpen om een idee te vertalen naar een circulair businessmodel. Dit jaar gaan tientallen ondernemers via regionale CE-challenges en onze steun, hun circulaire businessmodel concreet maken. Het blijft dus niet bij mooie woorden in een verklaring, we gaan het ook echt doen. Zo willen we bedrijven aansporen."
Week van de circulaire economie
Tijdens de Week van de Circulaire Economie kregen organisaties de kans om hun betrokkenheid te tonen bij een nieuwe economie zonder afval. De eerste succesverhalen met betrekking tot circulaire bedrijfsvoering werden hier gepresenteerd. Zo bespaarde netbeheerder Enexis in 2015, 2,5 miljoen euro door kapitaalintensieve componenten als transformatoren en tien kilovolt-schakelaars opnieuw te gebruiken. Daarnaast nemen ruim 50 partijen uit de bouwsector in Den Bosch deel aan het initiatief ‘Cirkelstad’. Dit initiatief staat voor een stad die slim omgaat met grondstoffen en energie. Via dit initiatief willen bouwbedrijven bijvoorbeeld lokaal duurzaam gaan slopen. De overgebleven materialen worden zo hoogwaardig mogelijk verwerkt en hergebruikt in de bouw.
Samenwerkingen tussen bedrijven om duurzamer te werken ontplooiden zich eerder ook in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. De noodzaak om anders te gaan werken is helder: grondstoffen worden steeds schaarser en veel goederen worden verspild. Dit vraagt om een circulair businessmodel. Een model waar steeds meer bedrijven naartoe gaan, een model dat kansen biedt.
Duurzame investeringen voor duurzame bedrijven
Organisaties die opereren onder een circulair business model en/of beschikken over een van de geregistreerde duurzaamheidskenmerken, kunnen tegenwoordig steeds vaker financiering krijgen om verder te groeien..
Een voorbeeld van een duurzame investering is De Verspillingsfabriek van familiebedrijf Hutten. Hutten heeft een businessplan ontwikkeld waarin een nieuwe productieomgeving wordt ingericht voor restproducten die niet meer worden gebruikt. Zo worden tomaten die in de supermarkt niet meer als ‘vers’ verkocht kunnen worden, verwerkt tot bijvoorbeeld soep of saus. Hutten voldoet al geruime tijd aan het keurmerk ‘MVO Prestatieladder’. Zij laten daarmee zien dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen en dat wordt beloond. Zo heeft de verspillingsfabriek een impactlening ontvangen om het concept te kunnen financieren. Dit is een lening met een speciale rentekorting, waardoor zij zich nog meer kunnen richten op duurzame ontwikkelingen.
Kansen voor managers in de circulaire economie
Instappen in de circulaire economie biedt grote voordelen ten opzichte van de concurrentie. Nederlandse managers die actief hun impact op klimaatverandering en grondstofverbruik verkleinen, hebben een 67 procent hogere rentabiliteit op hun vermogen dan managers binnen bedrijven die hier minder aandacht aan schenken. Wanneer heel Nederland een volledig circulaire economie ontwikkelt, zou dit op termijn ook tot 54.000 extra banen kunnen leiden.
Het circulaire business model wordt steeds belangrijker. Er zijn inmiddels als veel bedrijven die het belang ervan inzien. Onlangs heeft Apple hier tijdens de presentatie van de nieuwe producten nog aandacht aan besteed. Met het Apple Renew programma is Apple in ieder geval goed op weg.