zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werksfeer wint het van salaris

8 maart 2016 - Werkend Nederland vindt een goede werksfeer verreweg het belangrijkste, gevolgd door een mooi salaris en gelijkwaardigheid. Slechts tien procent van de werkenden is bereid op werksfeer in te leveren voor een centje meer.

Wat vrijwel alle werkenden meer willen zien in hun eigen organisatie is openheid: meer informatie over cijfers, beslissingen en strategie. Dit blijkt uit onderzoek van Ruigrok | NetPanel onder 629 werkende Nederlanders naar aanleiding van de lancering van het boek MensenHandel. De Bevrijding van de loonslaven, dat deze week in de handel verschijnt.


 
Gelukkig op het werk
Nederlandse werknemers zijn met gemiddeld een 7,3 redelijk gelukkig op het werk. Desondanks geeft één op vijf van alle werkenden niet hoger dan een zes voor zijn of haar werkgeluk of scoort zelfs ernstig onvoldoende. "Dat zijn bijna 1,5 miljoen mensen en dat zijn er natuurlijk 1,5 miljoen teveel," zegt Marnix Geus, zelf ondernemer en auteur van het boek MensenHandel. Na ruim tien jaar ondernemen en in de keuken van honderden organisaties te hebben gekeken, concludeert Geus dat het een stuk leuker en beter kan op de werkvloer.

Werken om te leven?
Ruim driekwart (76 procent) van de respondenten zegt te werken om te leven in plaats van andersom. "Dit klinkt logisch, maar is het niet," zegt Geus. "De meesten van ons zijn meer dan veertig jaar voor het overgrote deel van de week met werk bezig, dus als je dan vooral werkt om te leven klopt er iets niet. Werk is inmiddels zoveel meer dan brood op de plank krijgen. Het biedt ons - als het goed is - zelfontplooiing, plezier en dikwijls zelfs vriendschappen."

Overbelast
Hard werken is voor Nederlanders geen probleem, maar we lijken daar wel in door te slaan. "Maar liefst één op de vijf Nederlanders voelt elke dag teveel werkdruk", zegt Geus. "En het lijkt voor de hand te liggen dat dit een groot deel van de 1,5 miljoen werkenden zijn die het eigen werkgeluk niet hoger dan een zesje geven. Deze mensen lopen dus voortdurend overbelast rond. Dat is niet alleen ongezond voor henzelf, maar het zadelt de organisatie ook op de korte of langere termijn met een probleem op." Ruim twintig procent zegt dat hun grenzen door leidinggevenden niet worden gerespecteerd. Geus: "Mensen die voortdurend onder druk staan, zijn minder creatief en minder productief. Het is een fabeltje dat meer uren maken ook automatisch tot meer resultaat leidt. Dit is voor leidinggevenden echt een aandachtspunt als zij talent willen behouden en groei willen blijven realiseren."
 
Onvoldoende transparant
Voor bijna 80 procent van de werkenden in Nederland is het belangrijk dat een organisatie heel open is waar het gaat om het delen van cijfers, beslissingen en strategie. Toch vindt nog niet eens de helft (44 procent) dat dit ook daadwerkelijk het geval is bij de eigen organisatie. Geus: "Op het gebied van transparantie is er heel veel terrein te winnen bij Nederlandse bedrijven en organisaties. Openheid leidt tot vertrouwen, wat mij betreft het allerbelangrijkste ingrediënt voor een gezonde organisatiecultuur. Sla er ook maar de wereldwijde onderzoeken van Great Place To Work op na." Voor 30 procent van de Nederlandse werknemers geldt dat zij niet alles durven zeggen tegen een leidinggevende of zij beantwoorden een vraag hierover diplomatiek met "neutraal". "Dat lijkt te botsen met het feit dat bijna de helft van de mensen gelijkwaardigheid op de werkvloer als zeer belangrijk ziet. Het zijn cijfers die schreeuwen om meer openheid!"

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Goede werksfeer grootste drijfveer voor ICT’er
 Dé technologiebedrijven waar iedereen wil werken
 Werksfeer belangrijker dan geld
 Nederlanders tevreden over sfeer op werk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10